Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljus framtid för skogsindustrin

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 05.45
Avverkningen kan öka kraftigt i framtiden. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Det kommer att gå att avverka mer skog i Sverige i framtiden, bland annat på grund av varmare klimat som får skogen att växa snabbare. Det säger Skogsstyrelsen i en rapport som blir offentlig på tisdagen där man för första gången gått igenom konsekvenserna av olika typer av skogspolitik.

– I grunden är det en optimistisk bild vi får. Skogen ger en massa olika nyttigheter och det här har ökat genom de satsningar som tidigare generationer gjort. Vi ser framöver att skogen kan ge ännu mer nyttigheter av olika slag om man gör olika satsningar i framtiden, säger Magnus Fridh, analyschef på Skogsstyrelsen.

Det knastrar om granriset här på en sluttning strax utanför Jönköping där skogen nyligen huggits ner. Enligt Skogsstyrelsens rapport så kommer råvaran från skogen bli allt viktigare framöver.

För den närmaste tiden ligger avverkningen nära taket för vad som är möjligt, men fortfarande går det att få ut mer av till exempel hyggesrester och stubbar till biobränsle.

På längre sikt, ett par decennier framåt, räknar Skogsstyrelsen med att även själva avverkningen kan öka kraftigt, bland annat beroende på klimatförändringarna.

– En stor effekt av den är att vi får ett klimat så att träden växer snabbare.

Så det gör det möjligt att plocka ut mer ur skogen?

– Ja, det gör det. Det är ganska stor effekt, även om det också finns osäkerheter förknippat med detta.

I de mest generösa kalkylerna talar Skogsstyrelsen om produktionsökningar kring 30 procent mot i dag, sett på en femtioårsperiod. Men det beror på vilka investeringar skogsbranschen är beredd att göra, i form av till exempel gödsling och framför allt vilka avvägningar politikerna vill göra mellan miljöhänsyn och industrins behov.

– Hur mycket man framöver kommer att satsa på produktionsökande åtgärder, vilka satsningar gör man på miljöområdet. Vilka vägval man kommer att göra kommer att ha stor betydelse.

Samtidigt höjer Skogsstyrelsen ett varningens finger för att Sverige är på väg att få två helt olika typer av skogar. Skillnaderna kommer att öka allt mer mellan de skyddade skogarna, till exempel reservat med gamla grova träd och stor mångfald, och de övriga skogarna där tendensen är mer av tät gran som växer snabbt, är tålig och passar industrin.

– Det pekar på att vi får en större uppdelning. Här behöver vi titta mer på konsekvenserna av detta, både för människors upplevelser och för växter och djur.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".