Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-parlamentariker emot sin höjda lön

Publicerat torsdag 1 januari 2009 kl 04.00
Förfärligt anser Jens Holm.

De svenskar som väljs in i Europaparlamentet till sommaren får rejält höjda arvoden. Men många är emot höjningen, en av dem är vänsterpartiets Jens Holm.

– Jag tycker att det är förfärligt. Det är en höjning med ungefär 30 procent av EU-parlamentarikernas löner.

Varför är det så hemskt?

– Jag tycker att vi, i så stor utsträckning som möjligt, ska leva som vanliga människor. Då ska man inte tjäna drygt 70 000 kronor i månaden. Det är nästan tre gånger mer än vad en vanlig arbetare tjänar i Sverige.

I dag får de folkvalda svenskarna i Europaparlamentet lika mycket som riksdagsledamöterna här hemma. Det är en lön på ungefär 53 000 kronor i månaden. Ledamöter i Europaparlamentet från andra länder får andra belopp.

Från och med sommaren 2009 ska alla ledamöter i Europaparlamentet få lika mycket, oavsett hemland. Det ger för svenskarnas del en rejäl höjning med dryga 30 procent till ungefär 70 000 kronor i månaden.

Det är inte bara Jens Holm som är emot höjningen. En annan kritiker är folkpartisten Olle Schmidt i Europaparlamentet.

– Svenska europaparlamentariker ska ha samma lön som riksdagsledamöterna.

Så du drabbas av en lönehöjning som du inte vill ha?

– Det låter lite fånigt. Men vi har försökt att göra det vi kan. Nästa steg är att försöka se till att vi betalar alla de skatter som vi ska betala. Vi kan inte ha något skattefrälse.

Olle Schmidt är orolig att lönerna kan påverka relationerna till väljarna.

– Jag tror inte att det är bra att vi särskiljs från riksdagsledamöterna. Det ska vara samma förutsättningar som för mina kollegor i Sveriges riksdag.

Samtidigt säger många att ni jobbar jättehårt, är det inte rimligt att ni får en bra lön då?

– Absolut. Riksdagsledamöterna har ju en bra lön.

Förutom lönen får också ledamöterna i Europaparlamentet generös ersättning för sina resor till och från Bryssel, vilket kan ge en hel del, säger Jens Holm, vänsterpartiet.

– I fall man reser från Stockholm, så får man inte vad biljetten kostar, en cirka 6 000 – 7 000 kronor, utan man får 20 000 kronor. Det innebär att på två år har jag fått ungefär 1,5 miljon svenska kronor, bara i reseersättningar.

Det är skattefritt dessutom?

– Ja, ja, det är skattefritt. Det är helt förfärligt. Därför har jag och vänsterpartiet bestämt att vi skänker bort hela vårt överskott av de här resepengarna.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".