Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya dystra siffror från finansministern

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 16.05

Finansminister Anders Borg redovisade på tisdagen nya siffror för det ekonomiska läget och de offentliga finanserna. De visar på lägre export, lägre investeringar, lägre konsumtion och svagare arbetsmarknad. Trots det lovade Borg att han inte ska höja skatten eller komma med besparingar.

– Det kan jag lova genom att avstå från att göra förhastade stimulanspaket av mycket stor omfattning som skulle ha liten effekt på sysselsättningen och stor effekt på offentliga finanser. Är vi försiktiga finns det ett visst reformutrymme kvar, men nu ska vi vara försiktiga, säger finansministern.

Inte desto mindre har du ställt i utsikt fortsatta inkomstskattesänkningar. Hur kan du göra det?

– Det kan bli så att vi har möjligheter att göra inkomstskattesänkningar i framtiden, men jag har inte ställt i utsikt att vi har lovat stora omfattande inkomstskattesänkningar. Det får tas när vi har klarat av till exempel välfärdens kärnområden och när vi är säkra på att vi har god hållfasthet i offentliga finanser. Så jag vill inte ge intryck av att vi ställer ut några löften om stora inkomstskattesänkningar för höstens budget.

Flera kommuner har redan sagt att de ska höja skatten och deras organisation har begärt mer pengar i statsbidrag.

Anders Borg säger att han ska överväga det så småningom, men att krisens kärna inte ligger i kommunerna.

I de bedömningar han redovisade på tisdagen skulle styrräntan vara nere i en procent nästa år och arbetslösheten uppe i 7,7 procent.

Anders Borg sa att han inte räknat exakt på antalet arbetslösa och sysselsatta vid slutet av mandatperioden jämfört med när regeringen tillträdde, men bedömer att sysselsättningen kommer att ha ökat.

– Vi har bedrivit en jobbpolitik som har minskat utanförskapet, som har bidragit till att vi ligger på en högre varaktig sysselsättningsnivå, att vi har goda förutsättningar att möta globalisering och en åldrande befolkning. Det är jag övertygad om att vi har gjort betydande framsteg för.

Men om man ser till arbetslösheten, hur många människor som saknar arbete?

– Det är klart att jobbpolitiken blir avgörande för nästa val och jag är övertygad om att väljarna kommer att se att vi har pressat tillbaka utanförskapet. Vi har gjort det lättare för människor att få jobb och arbetsmarkanden fungerar bättre. Det kommer att bidra till att vi kan återfå väljarnas förtroende, säger finansminister Anders Borg.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".