Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya bekymmer för finsk skogsindustri

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 07.32

Den finländska skogsindustrin har fått ytterligare ett bekymmer. Strukturomvandlingar och råvarubrist har gjort att flera tusen har mist sina jobb i år. Och nu gör den svaga kronkursen mot euro och dollar att Finland tappar i konkurrenskraft mot Sverige.

Det säger Paula Horne, skogsindustrianalytiker på det finländska forskningsinstitutet Pellervo.

Sverige och Finland exporterar stora delar av skogsindustrins produkter, upp till 90 procent, säger Paula Horne, så när kronan faller och euron är mer stabil så får Sverige en konkurrensfördel.

Kronan har aldrig någonsin varit så svag mot euron som den är i dag och också mot dollarn har en kraftig försvagning ägt rum. Det som har skett är egentligen en ofrivillig devalvering av den svenska kronan. Något som gynnar exportindustrin.

Men samtidigt gör turbulensen i världsekonomin och den lågkonjunktur som sprider sig alltmer att de konkreta effekterna av valutaförändringarna för den finländska skogsindustrin är svåra att förutse. Vad man kan säga är att efterfrågan både på papper och sågat virke är på väg ner och det kommer att fortsätta.

Minskad efterfrågan gör att effekten av den konkurrensfördel Sverige får blir mindre, säger Paula Horne. Både Sverige och Finland känner av att efterfrågan på skogsprodukter minskar. Och i det läget kan andra saker än förändringar i valutakursen vara av avgörande betydelse för att överleva.

Det kan, enligt Paula Horne, handla om goda kundrelationer. De kan visa sig vara viktigare än prisförändringar.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.fridén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".