Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera ändringar i grundlagen föreslås

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 12.41
Trängselskattestation.

Grundlagsutredningen, som presenterades på onsdagen, föreslår flera förändringar av regeringsformen som rör kommunerna. Bland annat ska kommunerna själva få bestämma om trängselskatter.

– Man kan inte hävda att grundlagen sätter stopp för trängselskatten längre, när det här har gått igenom. Det är viktigt i sig, säger socialdemokraten Lena Hjelm-Wallén.

När trängselskatter infördes i Stockholm var riksdagen tvungen att fatta beslutet. Det ska alltså inte behövas i fortsättningen, om den eniga grundlagsutredningens förslag får stöd genom två kommande riksdagsbeslut.

Utredningen föreslår också att reglerna för kommunala folkomröstningar ändras. I dag måste fem procent av medborgarna stödja kravet, men kommunfullmäktige kan ändå säga nej.

Nu föreslår utredningen att kravet måste stödjas av tio procent av invånarna, men samtidigt blir det svårare för fullmäktige att stoppa förslaget eftersom två tredjedelar måste stå bakom beslutet. Det kan leda till fler folkomröstningar.

– Det förväntar jag mig att det blir. Det blir en tydlighet om vilka folkomröstningar det kommer att handla om. Det blir en tydlighet om att man också ska få genomslag för ett krav på folkomröstning, i den kommunala verkligheten. Det tror jag kommer att leda till att fler kommer att ställa krav på folkomröstningar, säger centerpartisten Kerstin Lundgren.

Gränsen för att en riksdagskandidat ska kryssas in i riksdagen föreslås sänkas från åtta procent till fem. Valdagen vill utredningen flytta från tredje söndagen i september till andra söndagen, alltså en vecka tidigare, för att en ny regering ska få längre tid på sig att göra budgeten inför nästa år.

Dessutom vill utredning att kommunerna i fortsättningen ska kunna hålla extra val, alltså nyval, om det behövs. Samtidigt förtydligas det kommunala självstyret.

Utredningen föreslår också att skyddet mot diskriminering i fortsättningen även ska omfatta sexuell läggning. Dessutom ska samerna särskilt omnämnas som ett urfolk i grundlagen.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".