Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SSR-enkät

Kommuner klarar inte socialbidrag i år

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 15.26

En majoritet av Sveriges socialförvaltningar spräcker sin budget i år. Det visar en enkät som akademiker-förbundet SSR har gjort. Sju av tio socialförvaltningar klarar inte årets budget. Förändringar i a-kassan anges som en orsak.

– Det är ett alarmerande resultat. Man har en extremt hög arbetsbelastning och man bedömer att man inte klarar 2008 års budget. Sju av tio socialförvaltningar säger det. Vi vet ju att man redan i dag har en oerhört ansträngd situation och samtidigt ser man att belastningen kommer att öka än mer framöver i och med den lågkonjunktur vi är inne i. Det blir en ännu mer pressad situation, säger SSR:s ordförande Christin Johansson.

Akademikerförbundet SSR har i fyra olika enkäter frågat socialförvaltningarna, politikerna, allmänheten och sina egna medlemmar om kommunernas sociala arbete. SSR drar slutsatsen att många kommuner har en dålig beredskap för att klara lågkonjukturen.

Förändringar i a-kassan och nya sjukskrivningsregler har gjort att antalet ärenden ökat de senaste två åren hos nästan hälften av kommunerna som svarat.

– Vi har sett en tendens till ökning under året och den har inte varit så stor som vi befarade för 2008. Däremot tror vi att 2009, med tanke på situationen i Västsverige och alla de varsel som är lagda, bland annat i bilindustrin, kommer att innebära att vi får det tuffare när det gäller socialbidraget, det som vi kallar försörjelse, säger Anders Einarsson, chef för socialförvaltningen i Partille kommun.

Partille kommuns socialförvaltning går mot ett marginellt underskott i år och även om det bara är någon procent hör man därmed till de sju av tio socialförvaltningar som inte klarar årets budget.

Men samtidigt skiljer man sig. Partilles förvaltning tillhör en minoritet som får mer pengar att röra sig med i nästa års budget.

– Jag tror att det är en medveten satsning från kommunen i stort. Sedan har vi förhoppningvis varit tydliga från förvaltningen vad vi tror kommer att drabba oss. Då har man lyssnat på oss från politikerns sida, säger Anders Einarsson.

Åtta av tio socialförvaltningar har inte budgeterat för ökade kostnader nästa år, enligt SSR. Förbundsordförande Christin Johansson sällar sig till den skara som kräver att staten ökar sitt stöd till Sveriges kommuner.

– Det är klart att det finns risk för neddragningar och försämringar, vilket är allvarligt för medborgarna, plus att det spär på en lågkonjunktur och det är inte heller något som vi är betjänta av. Det är viktigt att kommunerna nu rustar för att klara situationen och att de får stöd av staten i det arbetet, säger hon.

Andreas Kron, Ekot i Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".