Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt lovar miljarder mot brottslighet

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 17.45
Statsminister Fredrik Reinfeldt höll sitt jultal i World Trade Center i Stockholm på onsdagen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll på onsdagen sitt jultal i Stockholm och valde att ägna stor uppmärksamhet åt brottsligheten. Det är en central fråga för moderata samlingspartiet och nu utlovar Fredrik Reinfeldt miljardsatsningar på bekämpning av brottsligheten i budgeten 2010.

Reinfeldt hade samlat flera ministrar och politiskt sakkunniga tillsammans med journalister och fotografer i en väl bevakad lokal i World Trade Center intill Stockholms Centralstation.

– När julefriden så smått lägrar sig i Sverige är det ett Sverige där oron är påtaglig och där många ställer frågor om jobben och funderar över vart den svenska ekonomin är på väg. En hel del märker att förutsättningarna för den egna ekonomin trots allt ser ganska bra ut, men vi undrar vart den här krisen ska föra oss, sa Reinfeldt under jultalet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gav inga nya besked om åtgärder mot den ekonomiska krisen i sitt jultal.  Istället handlade det om hans besök ute på arbetsplatser runt om i landet.

Två besök hos ungdomar i Jönköping och Farsta var utgångspunkten för en kommande satsning på bekämpning av brottsligheten.

Det är en central fråga för moderata samlingspartiet och nu utlovar Fredrik Reinfeldt miljardsatsningar i budgeten 2010.

– Det kommer att handla om miljarder i nästa års budgetförhandling för att säkerställa att vi får de här 20 000 poliserna, för att få de här resurserna till att fortsätta mobilisera mot grov brottslighet, för att få det här ungdomspaketet på plats och för också ta in de straffskärpningar vi förbereder för den grövsta våldsbrottsligheten, säger Fredrik Reinfeldt.

Har ni varit för dåliga att satsa på den här sektorn, ni har ändå varit i regeringsmakt i två år?

– Vi har byggt ut resurserna, vi har sett till att det kommit fram fler och yngre poliser, vi förbereder nu ett lagförslag som gör att vi ska utreda brott begångna av dem under 15 år, det är en väldigt viktig reform. Det syftar inte till att straffa en 14-åring som har misshandlat någon, men i stället för dagens djungeltrummor så utreder vi vad som hände, och det kan vara viktigt för både brottsoffer och gärningsman att det leder till reaktioner.  

Går den här satsningen före ytterligare ett jobbskatteavdrag?

– Det här är en viktig del för mig inför nästa år, och vi är medvetna om att vi kommer att sitta trångt med vilka resurser vi har råd med. Vad vi i övrigt kommer att få plats med får vi återkomma till.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".