Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DO:

"Diskriminering på bostadsmarknaden"

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 04.00

Det sker fortfarande en omfattande diskriminering på den svenska bostadsmarknaden. Det menar ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, i en ny rapport och vill nu att regeringen överväger positiv särbehandling, till exempel förtur i bostadskön, för vissa särskilt utsatta etniska grupper.

Hicham Elkatabi, på Röda korsets diskrimineringsbyrå i Västernorrland får varje månad samtal från människor som känner sig orättvist behandlade av bostadsbolag.

– Den mest utsatta gruppen är romer, bedömningen är väldigt hård mot dem, säger han.

Vad brukar bostadsföretagen ange för skäl till att de inte vill ha romer?

– Att de är högljudda, de sitter utanför och fixar med sina bilar, de är 30 stycken inne i lägenheten. De ses som grupp och inte som individer. Om ett bostadsföretag haft en ohyfsad hyresgäst på ett eller annat sätt går bedömningen ut över alla.

Diskrimineringen gäller inte bara romer utan även andra grupper som afrosvenskar och muslimer, menar ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, i en ny rapport som bygger på projekt i Malmö, Göteborg och Sundsvall.

DO har under projektets tre år fått in runt 200 anmälningar om diskriminering och drivit nio ärenden vidare till domstol eller förlikning. Diskrimineringen är en viktig orsak till att många svenska städer är uppdelade i områden där personer med svensk respektive utländsk bakgrund bor, säger Johan Hjalmarsson som lett projektet på DO och pekar bland annat på ett fall i Göteborg.

– Då var det en man med ett utländsktklingande namn som inte fick komma och titta på en lägenhet, medan två kollegor med svenskklingade namn fick titta på lägenheterna. Då medgav bostadsföretaget att man hade en strategi att etniskt välja att skicka olika grupper till olika delar i sitt bostadsbestånd. Det är vanligt förekommande, säger Johan Hjalmarsson.

Många bostadsbolag har inga tydliga kriterier när man väljer ut hyresgäster och det lämnar stort utrymme för att personliga åsikter och i värsta fall fördomar avgör vem som får en lägenhet. Och när kriterier finns är de ofta så stränga att de utesluter vissa grupper, säger Johan Hjalmarsson.

– Det kan vara att man har krav på en fast inkomst, när man ser att vissa grupper i samhället kanske inte förvärvsarbetar på det sättet. Det kan också vara att man inte likställer olika inkomster, man kan säga att en fast anställning är det primära kravet för att få bo i våra bostadsbestånd, säger han.

Är det inte rimligt att hyresvärdarna själva får välja vem som ska bo i deras lägenheter och att de ska kunna betala hyran?

– Självklart har hyresvärdena rätt att se till att de får ekonomisk täckning, men de här kriterierna tillämpas på ett sätt så att de har en diskriminerande effekt.

DO vill nu skärpa lagen så att bostadsbolagen får ett ansvar att förebygga diskriminering. Man vill också att regeringen utreder om vissa utsatta etniska grupper ska få extra hjälp när de söker bostad. Det kan handla om förtur i bostadskön eller lägre krav på inkomst, säger Johan Hjalmarsson. 

– Att man likställer olika typer av inkomster, exempelvis eventuella statliga stöd med förvärvsinkomst för att göra det möjligt att man får en bostad, säger Johan Hjalmarsson.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Ingrid Engstedt Edfast, SR Västernorrland ingrid.engstedt.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".