Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Var fjärde djurskyddsinspektör försvinner

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 05.30
1 av 2
Får mindre inspektioner.
2 av 2
Lars Sandberg

Nästan var fjärde djurskyddsinspektör försvinner när länsstyrelserna tar över ansvaret vid årsskiftet. Det visar en genomgång som Sveriges Radio gjort. På många håll tvingas man till stora neddragningar och nu finns en oro för djurskyddet.

Ingrid Rigstedt är djurskyddsinspektör i Västra Götaland som förlorar flera tjänster.

– Jag tycker att det är oroväckande. Det kan ju innebära att vi inte hinner åka till lika många djurhållare och inte hinner göra lika många inspektioner, säger hon.

Det är för att stärka djurskyddet och göra det mer enhetligt som regeringen beslutat att flytta ansvaret från kommunerna till länsstyrelserna. En reform som många i sig välkomnar.

Missnöjet gäller i stället hur pengarna till tjänsterna har fördelats. Enligt kritikerna har regeringen till exempel inte tagit tillräcklig hänsyn till hur många lantbruk med djur ett län har, utan mer gått på invånarantal och avstånd.


För några län innebär
det en riktig nitlott. Lars Sandberg är chef för landsbygdsavdelningen i Jönköpings län, tidigare fanns här elva djurskyddsinspektörer, nu räcker pengarna bara till fem stycken.

– Vi kan konstatera att till vårt lån får inte vi de resurser som behövs för att vi på ett bra sätt ska kunna fullfölja utredningens intentioner vad gäller djurskyddstillsyn, säger han.

Vad kommer det att innebära för inspektionen av hur djuren har det?

– Det kommer att innebära, för vår del, att vi får kraftsamla och koncentrera oss på att ta hand om akuta djurskyddsärenden, men den löpande kontinuerliga tillsynen som är till för att säkerställa en god djurvälfärd och ett gott djurskydd kommer vi inte ha resurser till.

Drygt hälften av landets länsstyrelser uppger i Sveriges Radios enkät att man tvingas dra ner märkbart på antalet inspektörer. Det gäller förutom Jönköping även till exempel Kalmar, Uppsala, Halland och Västra Götaland.

Bara ett fåtal län får fler, och totalt försvinner nästan var fjärde tjänst, ändå hävdar regeringen att man pumpat in lika mycket pengar som verksamheten tidigare kostade kommunerna. Och även om det skett omfördelningar mellan länen borde pengarna räcka menar jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Hur man har använt de av oss tillförda pengarna är upp till länsstyrelserna att prioritera, säger han.

Men även om Eskil Erlandsson hävdar att han inte är orolig för kvalitén på djurskyddet så lovar han ändå att se över fördelningen av pengar mellan länen.

– Vi har sagt att vi ska se över hur det fungerar under 2009 för att se om det är möjligt att göra det än bättre till 2010.

Så en omfördelning kan komma att ske?

– Det kan komma att ske om ett år, ja.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

 Samarbete med SR:s lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".