Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avvisningar av asylsökande väntas öka

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 22.00

Migrationsverket kommer under nästa år att öka takten för avvisningar av asylsökande, som har fått avslag på sin ansökan. Migrationsverket har fått 40 miljoner extra i anslag nästa år för att kunna verkställa att fler asylsökande återvänder till sina hemländer.

På torsdag väntas också regeringen i sitt regleringsbrev för Migrationsverket 2009 prioritera återvändandefrågan. 

– Vi ska försöka motivera de människor som får nej på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige att åka hem frivilligt. Det är svårt många gånger, för de här människorna när ju en dröm om att leva ett nytt och bättre liv i Sverige många gånger, säger Dan Eliasson, Migrationsverkets generaldirektör.

De flesta asylsökande under 2008 har kommit från Irak, Somalia och Kosovo. Och det är ett stort antal människor som kommer att få avvisningsbeslut under nästa år.

– Vi har ju ungefär 25 000 sökanden i år, och en majoritet av dem kommer inte att få rätt att stanna i Sverige, och de ska åka hem under nästa år i sådant fall, säger Dan Eliasson.

Med det höjda anslaget räknar Migrationsverket med att kunna påskynda processen med att få människor att återvända till sina hemländer när de fått ett beslut om att de inte får stanna i Sverige. 

I de fall asylsökande vägrar att återvända eller gömmer sig är det polisens sak att verkställa avvisningarna. 

Polisen har nu oftare börjat chartra flygplan för att kunna avvisa ett större antal åt gången.

– Vi försöker få människor att åka hem med reguljära flygplan, om man inte vill det här måste vi lämna över ärendet till polis och då kan de fundera på olika lösningar, och där vet jag att charter är en variant, säger Dan Eliasson.

Det finns ju också många som har varit här ganska länge och etablerat sig, vad väntar ni för reaktioner när ni avvisar dem?

– Vi vet att väldigt många tycker att det här är svårt och besvärligt, och det förstår vi. Men vi måste följa det regelverk som en i princip enig riksdag har beslutat, där har man lagt fast vilka som har rätt att stanna i Sverige och vilka som inte har rätt att stanna i Sverige.

Men det är väl också så att det är en tolkningsfråga hur man ska tolka vilka som har rätt att stanna och inte?

– I grund och botten finns det möjlighet att få den frågan prövad i svensk domstol, och de allra flesta överklagar våra beslut. Så det är domstol som har fastställts att så här ska lagen tolkas, säger Dan Eliasson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".