Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill tillåta ökad jakt på varg

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 15.29

Uppdaterad 16:45
Regeringen vill att det ska bli tillåtet med ökad jakt på varg utöver den skyddsjakt som får ske i dag. Naturvårdsverket ska ta fram ett förslag på hur jakten ska organiseras och det ska vara klart i början av nästa år.   

– Jag vill se en möjlighet till begränsad och strikt kontrollerad jakt på varg, utöver skyddsjakten. Jag vill inte se en okontrollerad tillväxt av vargstammen, och jag vill att människor som bor runt om i landet ska kunna känns sig trygga, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Vem är det du vill tillfredsställa med de här förslagen?

– Jag tycker att det är rätt. Jag tycker att människor runt om i landet ska veta att besluten om vargarna tas inte bara av centralbyråkrater i Stockholm, utan vi ska föra besluten närmare människorna runt om i landet, och öka det lokala inflytandet och delaktigheten.

Samtidigt är det många kritiker som säger att då blir det lokala beslut, men man tar inte det nationella perspektivet i beaktande?

– Det är därför vi också säger att Naturvårdsverket ska lägga förslag till hur man ska kunna samsa en ökad regional förvaltning med nationella mål och planer.

Det första etappmålet för varg och järv har nu uppnåtts, det finns cirka 490 järvar och 200 vargar i Sverige. Hittills har enstaka vargar fått skjutas, som betraktats som problemdjur och till exempel har rivit många får. Vilka kriterier som eventuellt ska gälla för en annan typ av jakt ska Naturvårdsverket alltså utreda.

Regeringen ger också Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå hur man ska öka den genetiska variationen hos varg, som är svårt inavlad.

Bara enstaka vargar har tagit sig till Sverige via Finland, eventuellt kan man flytta invandrade vargar inom landet. Man kan också få in nytt friskt blod genom att plantera in vargar, men det är kontroversiellt.

– De ska visa sig att genom en genetiskt friskare vargstam kan ha den livskraftig, utan att för den skull ha lika många vargar i Sverige som vi annars skulle ha haft. Jag vill se på Naturvårdsverkets förslag till hur det ska gå till.

Finns det något annat alternativ än inplantering utom de enstaka vargar som tar sig över från Finland?

– Det utgår jag ifrån. Men jag tycker att det är dags att göra något åt den dåliga genetiska  statusen, vargstammen är så inavlad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".