Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktig dom mot krigsförbrytare i Rwanda

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 16.11
Théoneste Bagosora mottar domen. Foto: Scanpix.

Det blev livstids fängelse för den överste som pekas ut som huvudansvarig för folkmordet i Rwanda 1994 som krävde 800 000 människors liv, de flesta tutsier. Förutom folkmord döms Théoneste Bagosora för krigsbrott och brott mot mänskligheten av FN:s krigsförbrytardomstol. En viktig dom, säger en ledande internationell expert på Rwanda, professor Filip Reyntjens.

Théoneste Bagosora var en i en krets av runt fem i allra högsta toppen av ansvariga för vad som hände under månaderna av folkmord våren 1994. Det säger Filip Reyntjens, professor vid Antwerpens universitet och en ledande internationell expert på området kring stora sjöarna i Afrikas hjärta.

Inte minst under det första dygnet av folkmordet spelade Bagosora en roll, när han gav order om att en rad ledande politiker skulle mördas, säger Reyntjens.

Att den internationella domstolen verkligen har lyckats få tag på och fälla de högst ansvariga för folkmordet är styrkan hos domstolen i Arusha, anser professor Reyntjens. Enligt honom finns det fortfarande fem, sex personer fria som borde åtalas i domstolen. Men runt 40 personer har ställts inför rätta, och det är ett mycket gott resultat i fråga om att fälla de ansvariga för ett av historiens värsta folkmord, anser Reyntjens.

Men att domarna ska hela Rwanda efter folkmordet tror han inte, eftersom domstolen i andra avseenden har brustit i sitt uppdrag, tycker han.

Än så länge har domstolen bara ägnat sig åt att åtala den förlorande sidan, de som var ansvariga för folkmordet, ett brott av den värsta sorten i mänskligheten absolut. Men eftersom domstolen också ska undersöka krigsbrott, så borde även den segrande sidan, de som styr i Rwanda i dag, prövas i domstolen för de övergrepp som professor Reyntjens menar begicks under striderna före och under folkmordet.

Att inte ta itu med att lands hela historia får återverkningar i nutiden menar han, som exempel nu där konflikten i grannlandet Kongo fortsätter. Häromdagen kom det fram i en FN-rapport att Rwanda stödjer en av rebellgrupperna som härjar i Kongo, ett stöd som Rwanda inte har tvekat att ge, menar Reyntjens, delvis för att de som styr där i dag har märkt att de inte behöver frukta den internationella rättvisan.

Bagosora kommer att överklaga livstidsdomen, enligt hans advokat.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".