Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassan byter högsta chef

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 16.59
Försäkringskassans nya generaldirektör, Adriana Lender. <nobr>Foto: Janerik Henriksson/Scanpix. </nobr>

Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg slutar. Det har varit ett kaotiskt år i Försäkringskassan med stora förseningar i utbetalningarna till många människor. Kritik har kommit både från internt och externt håll. Curt Malmborg själv säger att han tycker tiden är mogen för att gå. Hans efterträdare blir Adriana Lender.

– Försäkringskassan går nu in i en ny fas, från en intensiv förändringsfas till en mer förvaltande och konsoliderande fas. Det där kräver litet olika ledarskap, så då tycker jag det är lämpligt att byta, säger Curt Malmborg. 

– Det andra skälet är att det varit fyra år av spännande utmaningar, men också en jobbig tid. Det har varit slitsamt för mig. Det är dessa två skäl som gör att jag har bett om nya arbetsuppgifter. 

I somras drabbades många enskilda av att utbetalningarna försenades. Inte heller kunde Försäkringskassan ge besked om hur ärenden låg till, och människor bollades hit och dit utan att få kontakt med rätt person. 

Försäkringskassan har organiserats om samtidigt som flera omfattande ändringar i socialförsäkringen genomförts, som tandvårdsreformen och den nya sjukförsäkringen. Men Försäkringskassans ledning har inte lyckats genomföra detta smidigt, utan mycket har gått fel.  

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson försökte inte övertyga Curt Malmborg att stanna kvar. 

– Nej, det gjorde jag inte. Är man chef, och har man varit generaldirektör i så många år som Curt Malmborg varit och känner att man vill göra någonting annat, då har man tappat fokus litet grand. Då vill man bort och då ska inte jag övertala honom, säger socialförsäkringsministern. 

Vilket ansvar har han för att det varit problem med utbetalningar? 

– En generaldirektör har alltid ett stort ansvar, säger Cristina Husmark Pehrsson. 

Ny generaldirektör är Adriana Lender, som sedan tidigare är överdirektör i Försäkringskassan. Hon vill nu göra sitt bästa för att folk ska få pengar i tid. 

– Jag ska göra allt jag kan, säger Adriana Lender. 

Törs du lova? 

– Jag lovar att göra allt jag kan. 

Det är hela affärsidén. Ska det vara så svårt? 

– Man kan aldrig lova att allting fungerar till 100 procent. Det är bara fånigt, säger Försäkringskassans nya generaldirektör Adriana Lender. 

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se 

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".