Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner oförberedda på finanskrisen

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 04.00

Många kommuner har varit oförberedda på den finanskris som nu råder och hälften av kommunerna ser svårigheter att kunna hjälpa till för att förbättra arbetsmarknaden i den egna kommunen. Åtta av tio kommunchefer tror istället att man behöver banta den egna personalstyrkan.

Det visar en rapport från Novus opinion som intervjuat 200 kommunchefer. I Kungälvs kommun ska upp till 150 kommunala tjänster bort nästa år. Kenth Johansson är kommunchef.

– Vi måste minska vår verksamhet, vi måste renodla den och fokusera mer på det som är våra kärnverksamheter och det kommer ju inte att bidra till att vi kan öka sysselsättningen som kommun, säger Kenth Johansson.

Kungälv är en kommun som dras med tidigare ekonomiska problem och man får det inte lättare i finanskrisens Sverige. Skatteintäkterna har minskat med 28 miljoner kronor under 2008 och de väntas sjunka även nästa år.

Nästan alla 200 kommuner som deltar i den undersökning som Akademikerförbundet SSR och Svensk Chefsförening beställt förväntar sig minskade skatteintäkter och ökade socialbidrag. Stig Orustfjord är ordförande för Svensk Chefsförening.

– Den finansiella krisen är nu på väg att rulla in i kommuner och landstings verksamhet och deras budgetar. Men det som också är oroande är att relativt få kommuner har en stor beredskap att hantera den här krisen, säger Stig Orustfjord. 

I nio av tio kommuner har man under hösten upplevt varsel från offentliga eller privata arbetsgivare. Var fjärde kommun uppger att man har problem med beredskapen för att möta finanskrisen.

Kenth Johansson i Kungälv hoppas på det samarbete som just nu sker bland kommunerna i regionen men att kommunen själv ska kunna satsa sig ur krisen tror han inte.

– Om vi har fokus bara på kommunens egen ekonomi så tror jag att de som säger att receptet för att få ordning på den är att satsa sig ur, de satsar sig ner för ett stup. Vi måste återgå och fokusera på det som är våra kärnverksamheter också får vi lägga oss på den nivån, säger Kenth Johansson.

Stig Orustfjord säger att det är viktigt att kommunerna agerar. Exempelvis genom att tidigarelägga redan finansierade projekt, att budgeterade utbildningsplatser besätts och att en aktiv dialog förs med näringslivet.

– I värsta fall kan kommuner och landsting förstärka krisen genom att man dels inte gör någonting och dels får man mindre skatteintäkter. Det är väldigt viktigt nu med en samling kring konkreta åtgärder, säger Stig Orustfjord.

Åtta av tio kommuner efterlyser också nya särskilda insatser från staten för att kunna möta finanskrisen, exempelvis ökat statsstöd. Kommunminister Mats Odell ger inga löften.

– Vi följer den här utvecklingen väldigt noga och jag kan aldrig utesluta att vi får återkomma med ytterligare insatser men just nu har jag inga sådana besked, säger Mats Odell.

Andreas Kron, Göteborg 
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".