Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konjunkturinstitutet

"Lågkonjunkturen blir djup och lång"

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 09.40

På fredagen kom Konjunkturinstitutet med sin nya prognos för den svenska ekonomin, och den ser om möjligt ännu mörkare ut än tidigare. KI tycker att regeringen bör överväga en mer expansiv finanspolitik.

– Finanspolitiken har ju redan lagts om i en expansiv riktning, framför allt för 2009, men för 2010 har inga beslut fattats än. Utan ytterligare beslut har vi faktiskt en stram finanspolitik och det tycker vi inte är rätt i rådande konjunkturläge, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

– I den här prognosen lägger vi in insatser för 2010 på 50 miljarder.

Inom några speciella områden?

– Det har vi inga åsikter om. Vi lägger in det beräkningstekniskt bnåde som skattesänkningar och utgiftshöjningar.

Mats Dillén tycker även att regeringen kan överväga att spendera mer under 2009 än vad som har sagts nu, exempelvis 7 miljarder till. För prognosen är dyster, enligt Konjunkturinstituet så kommer vår ekonomiska tillväxt att minska under nästa år med 1 procent, och arbtslösheten kommer att stiga för att hamna på nio procent år 2010.

Reporäntan tror KI kommer hamna på 1 procent under nästa år, men Mats Dillén tycker räntan skulle kunna sänkas ännu mer.

– Sedan tycker jag att man kan gå ännu längre än till att sänka en procent. Vi är i ett läge där vi behöver stimulans i den svenska ekonomin.

Skulle du vilja att vi har nollränta som i USA?

– Jag tycker att det är något som kan övervägas. I nuläget tror jag att vi i första hand ska ta oss ner till 1 procent, men jag tror inte att man ska bestämma sig för att detta är botten.

När vänder det, när börjar det gå uppåt och jobben komma?

– Det är väldigt osäkert att säga, men i vår prognos ligger en förbättring först 2011. Även 2010 får vi en svag arbetsmarknadsutveckling med fallande sysselsättning och en något stigande arbetslöshet, men 2011 kan man nog räkna med att arbetslösheten så smått börjar falla tillbaka. Men det är en svår bedömning att göra, det enda vi kan vara någorlunda säkra på är att 2009 kommer att bli ett svagt år, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".