Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Räntesänkningar till företag släpar efter

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 12.04

Bankerna tjänar mindre på bolån i dag jämfört med före finanskrisen. Samtidigt får företagen nu betala betydligt högre räntor än bolånetagare. Det visar en rapport från Finansinspektionen, där Masih Yazdi är analytiker.

– Bankerna har sänkt bolåneräntorna i större utsträckning än vad reporäntan har sänkts, samtidigt kan vi se att räntorna till företag inte har sänkts i samma utsträckning som reporäntan. Vår slutsats är att bankerna troligen tjänar mindre pengar på utlåningen till hushåll men mer på utlåningen till företag.

Bankerna verkar ha lyssnat på kritiken om för höga bolåneräntor för sen den 13 oktober har reporäntan sänkts 2,5 procentenheter, medan de rörliga boräntorna i snitt backat med 3 procentenheter.

Rapporten från Finansinspektionen, som publiceras på fredagen, visar samtidigt att bankerna nu gör större vinst på företagens låneräntor. Något som kan bero på att just bolåneräntorna legat under lupp, men inte företagslånen, menar Masih Yazdi.

– Det kan vara så att det är mer tydligt i de förändringar man gör i utlåningsräntor till hushåll. Det kan också vara så att bankerna upplever att kreditrisken hos företagen ökat i större utsträckning än kreditrisken hos hushållen och därför måste ta större marginaler.

Rapporten ska visa vilka effekter Riksbankens, Riksgäldens och regeringens stabilitetsåtgärder har fått. En annan slutsats är att de flesta som vill får låna pengar.

– Vi kan se att bankerna fortsätter låna ut pengar till hushåll och företag, med en viss avmattning de senaste två månaderna men det är absolut inget tvärstopp.

Finns det några tendenser redan nu som man tydligt ser inför 2009?

– Det är inte troligt att de marginaler som tidigare funnits mellan utlåningsräntor och reporäntan kommer att återgå framåt. Finanskrisen har lett till att det finns vissa kostnader för bankerna nu som inte har funnits tidigare och de måste de sannolikt kompensera sig för, säger Masih Yazdi.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".