Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare för sjuka att återvända till jobbet

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 05.25

De nya reglerna i sjukförsäkringen gör det svårare för många långtidssjuka att komma tillbaka till jobbet. Det säger Märta Lindstedt som är överläkare på Huddinge sjukhus. Hon jobbar med rehabilitering av människor med hjärnskador, något som drabbar många tusen personer, varje år.

Enligt Märta Lindstedt verkar inte lagstiftarna ha tagit hänsyn till denna stora grupp sjuka. Och hon uppmanar nu politikerna att tänka om.

– Jag tycker att man borde kunna förstå att allting inte kan rymmas inom vissa fyrkanter. Det finns vissa, ganska stora diagnoser med till exempel hjärnskador som jag företräder, som inte passar in i den här mallen. Man måste ta speciell hänsyn till det.

30 000 människor drabbas varje år av skador på hjärnan efter en olycksändelse eller misshandel. Dessutom drabbas många tusen av hjärnskador efter en stroke. Andra drabbas av infektioner i hjärnan eller av en hjärntumör.

Den som har fått skador på hjärnan behöver sedan lång tid för att återhämta sig. Ekot har tidigare berättat om Mimmi Fritiofzon som är opererad för en hjärntumör. Hon ville efter en lång tids sjukskrivning få arbetsträna, så att hon kunde komma tillbaka till jobbet utan prestationskrav de första månaderna.

Men eftersom hon omöjligt kunde bli frisk nog att jobba heltid direkt efter arbetsträningen fick hon nej av Försäkringskassan. Mimmi Fritiofzon berättar hur hon har blivit bemött.

– En av de svåraste sakerna har varit att få ett besked om vad det är som gäller. Det har varit svårt att bli hörd, det är ingen som lyssnar, säger Mimmi Fritiofzon.

Hur är det för dig att ha hamnat i den här situationen efter din operation?

– Det är jättesvårt. Jag vill klara mig själv och jag vill inte leva på någon sjukpenning eller några bidrag men just nu är det nödvändigt. Det är otroligt tufft att gå igenom det här.

Det är flera saker i den nya sjukförsäkringen som fungera dåligt för människor med hjärnskador. Märta Lindstedt tycker att det är obegripligt att politikerna nu har försvårat för hennes patienter att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

– Framförallt med tanke på min grupp så är det obegripligt. Jag tycker att det är viktigt att de kommer ut, även om det bara är 25 procent så betyder det mycket, både för den person det handlar om och samhällsekonomiskt.

– Så jag förstår inte riktigt vad det är som pågår, för man vill ju ha ut människor. Man är glad att de kan återgå i arbete och jag tycker att dessa regler verkar fungera destruktivt.

På Huddinge sjukhus rehabavdelning är både personalen och patienterna frustrerade över den nya situationen.

– Jag vill tillbaka till jobbet och jag vill arbeta men de nya reglerna som regeringen har satt gör det omöjligt för mig att komma tillbaka på det sätt som jag skulle vilja, sammanfattar Mimmi Fritiofzon.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".