Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besparingar på sjukhus oroar patienter

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 16.50
Bråckoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

En stor del av universitetssjukhusen måste göra stora besparingar nästa år. Det kommer leda till en minskning av antalet vårdplatser, och att personal förlorar jobbet. Sjukhus från Umeå i norr till Malmö i söder är drabbade. På Norrlands universitetssjukhus i Umeå träffade Ekot flera sjukhusbesökare som var oroade.

– Man blir ju förskräckt, att inte alla ska få hjälp som behöver det. Men vad gör vi, säger Sonja Johansson.

– Det är sorgligt att det inte finns pengar till vård. Det blir naturligtvis nackdelar för både mig och andra patienter, om det ska sparas in. Det måste ju bli sämre vård, säger Nils-Göran Wiklund.

– Det går ju ut över patientomvårdnaden ganska hårt, när man måste dra ned mer och mer, och vi har ju många som är sjuka ute i samhället som behöver stor hjälp, Ulf Isaksson.

De flesta större sjukhus kommer att göra stora besparingar nästa år. Karolinska Universitetssjukhuset drar ned 800 miljoner, Sahlgrenska 280 miljoner, Linköping 100 miljoner. Och även i Malmö, Lund, Örebro och Umeå blir det besparingar.

Den största neddragningen, 800 miljoner, kommer alltså att göras på Karolinska sjukhuset, och Läkarföreningens andre vice ordförande där, Marta Christensson, är oroad för patienternas räkning.

– Vi befarar att patientsäkerheten blir hotad, därför att om du har en dålig arbetsmiljö för läkare, och för övrig personal självklart, så är patienternas säkerhet hotad, säger Marta Christensson, vice ordförande för Läkarföreningen på Karolinska sjukhuset.

En viktig orsak till sjukhusens dåliga ekonomi är kraftigt ökade kostnader för läkemedel. Många nya och extremt dyra, inte minst cancerläkemedel, har introducerats de senaste åren. Och alla kanske inte kan få del av de nya läkemedlen framöver, säger Sofie Edberg, som är landstingsdirektör i Västerbotten.

– Det kommer att märkas på att vi inte kommer att ha råd att använda de dyra och bra läkemedel som kommer, i den utsträckning som vi skulle vilja, säger Sofie Edberg.

Antalet patienter som skrivs in på sjukhusen har också ökat de senaste åren. Det kan delvis förklaras med nya vårdmetoder. Man kan nu behandla fler och nya patientgrupper, exempelvis kan nu även äldre patienter få del av avancerade behandlingar. Det säger Stefan Ackerby på Sveriges Kommuner och Landsting.

Än så länge har inte finanskrisen påverkat sjukhusens ekonomi speciellt mycket, men kommande två år kommer den att slå hårt. Skatteintäkterna i landstingen väntas minska med många miljarder, och då kan än större besparingar bli nödvändiga.

Landstingsdirektören i Västerbotten Sofie Edberg menar att landstingen måste få hjälp från staten. Och patienten Solveig Viklund, som besökte universitetssjukhuset i Umeå, håller med Landstingsdirektören.

– Ja, så ska det inte vara, vården ska gå först, åldringsvård och barnomsorg. Då får regeringen skjuta till pengar, det måste finnas.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Anna Burén
anna.buren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".