Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avvisningsbeslut gäller inte retroaktivt

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 17.00

Migrationsverkets vägledande beslut att inte avvisa ensamstående kvinnor med barn till krigsdrabbade östra Kongo gäller inte retroaktivt. Det säger Eugen Palmér, chef för asylprövningen.

En av dem som redan fått ett avvisningsbeslut, och alltså inte omfattas av de nya reglerna, är Aimé Lumeye från östra Kongo. På torsdagen kallades hon till polishuset i Stockholm för att avvisas till Kongos huvudstad Kinshasa. 

När Aimé Lumeye protesterade mot beslutet brottades hon ner av fyra poliser som satte handbojor på henne. De tog ifrån henne hennes gråtande ett och ett halvt år gamla son och körde dem till Arlanda. De skulle sättas på ett plan till Kinshasa.

Men i sista stund vägrade Kriminalvårdens transporttjänst, som skulle följa med henne, att verkställa beslutet. Det visade sig att polisen agerat så snabbt att Aimé Lumeye inte hunnit packa. De har inga kläder, inga pengar och barnet har varken mat eller blöja. Avvisningen skjuts upp och Aimè Lumeye släpps fri.

– Då säger hon att jag inte kan åka så. Du är inte kriminell, säger Aimè Lumeye om vad polisen sade till henne.

Enligt ett vägledande beslut från Migrationsverket ska ensamma kvinnor med barn från bland annat krigsdrabbade östra Kongo inte avvisas, om de inte har ett socialt nätverk i huvudstaden Kinshasa. Men Aimé Lumeye, som bott i Sverige i sex år nu och fött ett barn här säger att hon har ingen som hon känner i Kinshasa.

– Jag känner ingen i Kinshasa. Jag lämnade Kongo för sex år sedan.

Men eftersom Migrationsverkets vägledande beslut togs i slutet av november, alltså sex månader efter beslutet om avvisning i juni, så omfattas hon inte av detta. Det vägledande beslutet kan inte gälla retroaktivt säger Eugen Palmér, chef för asylprövningen på Migrationsverket.

– Dels så gäller det inte retroaktivt och dels så är det svårt att svara på om just hennes fall omfattas av den fråga som omfattades av det vägledande beslutet. Det är ju en annan prövning man får göra sedan.

Och när Aimé Lumeye släpptes igår kväll ombads hon att infinna sig hos polisen den 28 december för ett nytt avvisningsförsök. Men, efter det som hände igår vågar hon inte gå till polisen igen.

– Om jag åker kommer de att skicka mig till Kongo.

Vad hade hänt om du hade kommit fram till Kongo?

– De skulle ha dödat mig. Därför vill jag inte åka.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".