Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kroatisk kritik mot Migrationsverket

Publicerat söndag 21 december 2008 kl 05.00

Kritiken fortsätter mot Migrationsverkets beslut att avvisa en 16-årig flicka i Karlshamn som lever i skyddat boende efter att pappan misshandlat henne, och som nu måste lämna Sverige tillsammans med honom. Sanga Sarnavka som jobbar på en kvinnorättsorganisation i Kroatien håller inte med om Migrationsverkets uppfattning.

Enligt Migrationsverket ska flickan kunna få samma hjälp i sitt hemland, Kroatien, som här. Men för en ung romsk flicka som i det här fallet kan det bli mycket problematiskt, säger Sanga Sarnavka som jobbar på en kvinnorättsorganisation i Kroatien.

– Det håller jag inte med om och jag skulle inte vara så optimistisk. Det är en sak att skriva lagar och regler och en annan att genomföra dem, säger Sanga Sarnavka.

Sanga Sarnavka arbetar på Kroatiens största kvinnorättsorganisation Be Active Be Emancipated i Zagreb, Kroatien. Det land som står näst i tur för EU-medlemskap. Förhoppningen är att landet ska kunna gå med i EU nästa år och stora reformer pågår för att uppfylla de krav som ställs.

Men mest sker förändringarna på papperet i Sanga Sarnavkas ögon. Man upprättar lag efter lag, men mer än så är det egentligen inte, säger hon.

Speciellt när det gäller socialkontorens arbete så är hennes erfarenhet att ingen där vågar göra något i sådana här fall utan rättsliga beslut som här kan ta åratal att ordna. För en 16-årig tjej som blivit misshandlad av sin pappa ser det väldigt svårt ut att få hjälp här, säger hon.

– För ett sådant problematiskt fall som det här, behövs ett samarbete med flera experter. Det blir väldigt komplicerat när det handlar om en 16-årig tjej som blivit misshandlad av en förälder eftersom hon själv inte har några rättsliga rättigheter, säger Sanga Sarnavka.

När beslutet om avvisning av familjen som fått nej till asyl kom för ett par veckor sedan protesterade de lokala politikerna på socialförvaltningen i Karlshamn. Eftersom både den 16-åriga flickan och hennes syster befinner sig under behandling och skydd från pappan ville man ompröva beslutet.

Men Migrationsverket slog då åter fast att de ska avvisas eftersom man anser att flickorna kan få samma skydd och vård i hemlandet.

Ett beslut man bland annat bygger på Utrikesdepartementets offentliga rapporter om läget där, säger Migrationsverkets enhetschef Anette Bäcklund.

– Utifrån de rapporter som vi har från bland annat UD, visar att det finns en infrastruktur i Kroatien och ett uppbyggt system för att ge både barn och familjer som behöver vård och skydd, säger Anette Bäcklund.

I just Utrikesdepartementets rapport om deras bedömning av läget i Kroatien står det att det lagstadgade skyddet för grundläggande mänskliga rättigheterna i regel är gott i landet.

Men i påföljande mening står det också att verkställandet av det lagstadgade skyddet brister i vissa fall och att de mest utsatta grupperna i samhället har svårt att få sina rättigheter tillgodosedda.

Man skriver också att man ser en fortsatt diskriminering av minoriteterna i landet, som 16-åringen och hennes familj, som är romer, tillhör. Just detta väljer nu flickans advokat Nils Fagrénius att trycka på i deras överklagan av beslutet till Migrationsdomstolen i Malmö.

– Jag läser ju ut helt andra saker ur den här rapporten än vad Migrationsverket gör, jag tolkar det på ett helt annat sätt, säger Nils Fagrénius.

Sanga Sarnavka bekräftar att situationen för flickan förvärras kraftigt på grund av att hon är romsk.

– Speciellt då för då utsätts du för dubbelt och tredubbelt så mycket diskriminering, säger Sanga Sarnavka.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".