Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Carnegie fortsätter med ny styrelse

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 17.56
Carnegies ordförande Anders Fällman.

Det blev en lång och rörig tillställning när Carnegies aktieägare idag träffades på den extra bolagsstämman för att bestämma om bolagets öde. Men till slut bestämdes det att bolaget ska drivas vidare med en ny styrelse vid rodret.

Avgående ordförande Anders Fällman höll ett långt försvarstal och gjorde klart att han vill att bolaget drivs vidare och tar fajten med Riksgälden om de pantsatta dotterbolagen Carnegie investment bank och Max Mathiessen och med kammarrätten om det indragna banktillståndet från finansinspektionen.

– Vi har gjort vårt allra bästa för att försöka driva företaget Carnegie och sen är det så att på grund av det som har inträffat under hösten med en väldigt så att säga kraftiga börsfall och att vi haft en finanskris som svept in så har Carnegie så att säga påverkats väldigt negativt av det.

Vad hade du kunnat göra bättre?

– Det är alltid svårt att så här efteråt säga vad man kunde ha gjort bättre och det är som alltid man kan agera fortare till exempel när indikationer kommer.

Efter Anders Fällmans tal kom dagens stora överraskning. Valberedningens ordförande Carl Rosén föreslog inte någon ny styrelse, utan föreslog i stället, som representant för andra AP-fonden att bolaget likvideras. Men stämman ville annorlunda och röstade för en fortsättning.

– Jag som valberedningens ordförande hade en valberedning bakom mig. Jag hade en reservation från Greger Landstedt som lade ett eget förslag som stämman accepterade, säger Carl Rosén.

Hur ser du på hans förslag?

– Jag har inga kommentarer mer än att vi inte stödde det på stämman och det är väl en signal i sig.

Kommer du sitta kvar som ordförande i valberedningen?

– Nej, det kommer jag inte att göra.

Det var en ganska stökig stämma. Hur ser du på att du blivit vald på det här sättet?

– Det var lite tråkigt att Rosén skulle omyndigförklara alla de förslag han hade och jag har pratat med honom tidigare och hans tvärvändning igår har jag väldigt svårt att förstå, säger Göran Groth som har lång erfarenhet från Max Mathiesen och som nu tar plats i den fem man starka nya styrelsen.

Ordförande blir konkursförvaltaren Rolf Åbjörnsson och nye ledamoten Ronald Bengtsson som företräder många småsparare, han är hoppfull.

– Jag tror att alla är överens om att det kvarstår frågeställningar här om vad som egentligen hände, det gick ju så fort.  Och trots att båda sidor hade skickliga advokater till sin hjälp så har resultatet av advokaternas arbete ifrågasatts.

– Vår förhoppning är ju att Riksgälden tar det de ska ha och lämnar resten till aktieägarna vilket vi anser rimligt.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".