Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Felaktig märkning av genändrad mat

Publicerat lördag 20 december 2008 kl 14.38

Genmodifierad mat säljs i svenska butiker, utan att de är märkta. Livsmedelsverkets granskning visar att fyra av sex produkter hade genändrat innehåll trots att de var märkta med texten ”fri från GMO”.

Bland julmatshandlande konsumenter är medvetenheten om genändrade livsmedel låg visar en rundfrågning som Ekot gjorde i en livsmedelsbutik i Stockholm på lördagen.

– Jag har ingen aning, men jag tror inte att det är så mycket genmodifierade varor, säger en av kunderna, Camilla Blumenthal.

Men genmodifierade livsmedel är vanliga i svenska butiker. Genmodifiering handlar om att ändra arvsmassan. En växt kan få gener från en jordbakterie för att klara insektsangrepp och bekämpningsmedel bättre.

Metoden är omdiskuterad och inom EU och Sverige måste det framgå av innehållsförteckningen om halten GMO är mer än 0,9 procent.

Livsmedelsverkets granskning visar att genmodifierade produkter säljs omärkta. En tredjedel av de granskade ris-, majs- och sojaprodukterna innehöll GMO. I en av produkterna var halten högre än 0,9 procent, berättar Zofia Kurowska på Livsmedelsverket.

- Vi har hittat det i en bakmix från USA, och tidigare har vi hittat det i baconsubstitut, som bygger på soja. I år var det över 35 procent i den här bakmixen av majsen som ingick där.

Det blir allt svårare att undvika GMO. Små mängder finns i många produkter. Trots det är en del varor märkta med texten ”fri från GMO”. Fyra av sex sådana granskade produkter visade sig innehålla GMO.

Om man som konsument vill undvika att äta GMO hur ska man göra då?

– Det är rätt så stor säkerhet med svenska produkter. I andra fall så ska man välja ekologiskt, för där är det höga krav på att inte använda GMO, inte ens spår av det.

Men de genändrade produkter som Livsmedelsverket hittade i granskningen är tillåtna i Sverige, och alltså inte skadliga. Trots det vill få stoppa i sig GMO om de har ett val, till exempel Marit Andersson i Stockholm.

– Ja absolut, men jag tittar nog inte så ofta på innehållsförteckningen som jag borde.

Vad är det med GMO som gör att du inte vill äta det?

– Jag vill ha så rena råvaror som möjligt, så opåverkad mat som möjligt. Det kanske är en chimär, men det känns bättre, säger Marit Andersson, kund i en livsmedelsbutik i Stockholm.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".