Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ilska inom kd efter petning av Sacrédeus

Publicerat lördag 20 december 2008 kl 16.38
Sacrédeus

Flera kristdemokratiska riksdagsledamöter har ilsknat till efter det att partiet på fredagen presenterade ett förslag till valsedel inför Europaparlamentsvalet. Orsaken är att Lennart Sacrédeus, som hamnade på fjärde plats i partiets interna provval, inte fick vara med alls på valsedeln.

Ingemar Vänerlöv är riksdagsledamot och en av de som är upprörda över att Lennart Sacrédeus har petats.

– Min förvåning saknar ord helt enkelt, eftersom han hade kommit så högt upp i provvalet och så fullständigt motas bort och inte finns med bland de 50 namnen. Det tyckte jag var mycket uppseendeväckande.

Kristdemokraterna genomförde tidigare i år ett internt provval för vissa partimedlemmar som också är ombud till en distriktsstämma. Närmare 1 100 personer röstade i det här provvalet, där man alltså ville få fram namn till en valsedel till Europaparlamentsvalet.

På första plats kom Ella Bohlin som tidigare varit ordförande i partiets ungdomsförbund, och på fjärde plats kom riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus från Dalarna. När medlemmarna dessutom fick ringa in den kandidat de ville placera högst upp var det flest ringar på Lennart Sacrédeus.

Men han petades alltså från den lista som nu föreslås. Riksdagsledamoten Annelie Enochson är besviken.

– Jag reagerar med bestörtning och väldig förvåning, säger hon.

Lennart Sacrédeus har suttit fem år i Europaparlamentet. Han har varit aktiv i abortfrågan och bland annat varit kritisk till att kristdemokraterna var med och drev igenom att utländska kvinnor får komma till Sverige för att göra abort utan tillstånd från Socialstyrelsen.

Göran Sydhage i partiets nomineringskommitté, som nu lagt förslag på 50 namn, men valt bort Sacrédeus, vill inte säga varför olika personer, däribland Sacrédeus, har petats. Men han säger att det var ett provval och inte någon medlemsomröstning, och att nomineringskommittén också skulle ta hänsyn till en rad olika saker utöver medlemmarnas önskemål.

– Det var allt från att listan skulle spegla det här med män och kvinnor, utrikesfödda, det skulle finnas någon form av åldersspridning, vi skulle ta hänsyn till geografin. Så att allt det här skulle vägas samman, och sen skulle vi göra en bedömning av vilka vi som kommitté tror skulle göra det bästa jobbet i toppen på den här listan.

Men Annelie Enochson tror att petningen av Sacrédeus är olycklig för partiet.

– Jag tror att det är väldigt många som inte kommer att rösta. Jag tror att det är väldigt många som är besvikna på partiet och undrar hur det står till med transparensen i vårt parti och då även med demokratin om man som medlem inte får vara med och rösta.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".