Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Indier och kineser vill jobba i Sverige

Publicerat söndag 21 december 2008 kl 16.36

Sedan de nya reglerna om arbetskraftsinvandring från länder utanför EU trädde i kraft i måndags har 217 personer sökt arbetstillstånd i Sverige. De flesta är från Indien, Kina och Thailand och intresset för att komma till Sverige ökar.

– Vi ser det dels genom att antalet ansökningar ökar för varje dag, men vi ser det också utifrån att vi får väldigt mycket frågor, mycket telefonsamtal och mycket personliga besök på våra expeditioner som ställer frågor om just sitt ärende och sin situation, säger Christina Werner, Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör.

Sverige har i decennier haft mycket hårda regler för arbetskraftsinvandring. Det beror bland annat på fackets motstånd. Facket tror att arbetsgivarna kan sänka lönerna, när fler söker jobben. Men det allt större behovet av arbetskraft fick Alliansen och miljöpartiet att komma överens.

Sedan i måndags gäller ett nytt regelverk. Det gör det lättare för folk från länder utanför EU att komma till Sverige och arbeta.

Arbetsgivarna får själva avgöra vilka utländska personer de vill anställa och Migrationsverket utfärdar tillstånden. Tidigare gjordes prövningen av arbetsförmedlingen.

Gäststudenter kan nu söka arbetstillstånd direkt i Sverige. Och asylsökande som får avslag, men har jobbat i minst sex månader, kan stanna som arbetskraftsinvandrare.

Fram till i fredags hade 217 ansökningar kommit in. Omkring 90 var från asylsökande och deras anhöriga. Resten kom från utlandet, de allra flesta från Indien, Kina och Thailand.

Det kommer att vara de största grupperna bland de 33 000 som förutspås söka nästa år, tror Christina Werner.

– Från Indien och Kina handlar det framför allt om människor som arbetar med it och det tror vi kommer att fortsätta vara stora länder. Thailand är väl däremot lite överraskande och där har vi inte kunnat få fram ännu vad det gäller för yrken och branscher.

Christina Werner är säker på att intresset för att jobba i Sverige kommer att öka, nu när Svenska institutet fått i uppdrag att basunera ut informationen om de nya möjligheterna utanför EU. Men verket är ändå försiktigt med prognoserna, på grund av lågkonjunkturen.

– Det är väldigt svårt att sia om. Det kan säkert bli färre ansökningar under de kommande åren när vi befinner oss i en lågkonjunktur, men samtidigt har vi ett stabilt regelverk den dag konjunkturen vänder, säger Christina Werner, Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Arbetstillstånd

Ansökningar:
103 från utlandet
88 från asylsökande eller deras anhöriga i Sverige
21 från studenter
5 från andra

Bland dem som sökt från utlandet är:
33 från Indien
28 från Thailand
14 från Kina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".