Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varslen fortsätter - a-kassan ligger still

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 10.26

Uppdaterad 11:54
Det är många som riskerar att förlora sitt arbete framöver och hittills i december har nästan 15 000 personer varslats om uppsägning. Samtidigt visar nya siffror att medlemsantalet i a-kassorna inte längre minskar.

– Allt fler a-kassor börjar nu uppvisa, visserligen små men ändå, medlemsökningar, säger Bo Lundgren enhetschef på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Även om de flesta a-kassor fortfarande tappar medlemmar så minskar inte längre antalet personer som har ett skydd av arbetslöshetsförsäkringen.

Den trenden kommer lägligt för aldrig tidigare har försvagningen på arbetsmarknaden varit så snabb som den här hösten. I dag, måndag, kom Arbetsförmedlingen med uppdaterad statistik som visar att nästan 15 000 personer har varslats om uppsägning hittills i december, ungefär hälften av dem som riskerar att bli av med jobbet finns inom industrin. De senaste fyra månaderna har nu över 62 000 personer varslats att jämföra med 11 200 samma period förra året.

Sedan slutet av 2006 har ungefär en halv miljon svenskar lämnat a-kassorna. Medlemsantalet i november var 3,3 miljoner och siffran har nu legat i stort sett stilla sedan i augusti, säger Bo Lundgren på a-kassornas tillsynsmyndighet IAF.

– Dels har vi en konjunktursituation som gör att det inte är ett läge där man chansar med sin möjlighet till a-kassa genom att gå ur, och den del som bedömde att de inte ville vara med har hunnit trätt ur och då blir det inte så mycket mer.

Sex a-kassor växte under november, bland andra Unionens, Småföretagarnas och Finans- och försäkringsbranschens kassor. IAF ser ett tydligt samband mellan medlemsavgiften och in- eller utträden. De dyra kassorna Sveriges fiskares, Musikernas och Hotell- och restaurang tappar fortfarande mest.

Om avgiften sänks, vilket regeringen föreslagit för nästa år, tror Bo Lundgren att a-kassorna kommer att växa igen.

– En uppgång i medlemstalen tror jag att man kan förvänta sig, men inte i den storleksordningen att man återhämta den halva miljon medlemmar som man har förlorat, säger Bo Lundgren.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".