Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskt bakslag i EG-domstolen om pensioner

Publicerat torsdag 26 juni 2003 kl 15.45
Sverige har förlorat i EG-domstolen, igen. Trots motstånd från Svenska Staten godkänner EG-domstolen att svenska medborgare får ha pensionsförsäkringar i andra EU-länder, utan att mista några skatteförmåner. Det är försäkringsbolaget Skandia som har drivit frågan och chefsjurist Jan-Mikael Bexhed menar att domstolens utslag får stor betydelse.
EG-domstolens utslag gäller rätten för arbetsgivare att göra skatteavdrag för premier på tjänstepensionsförsäkringar som tecknas i livförsäkringsbolag i andra EU-länder. Redan tidigare har det principiellt varit möjligt att fritt sälja pensionsförsäkringar mellan olika EU länder, men det har inte fungerat i praktiken p.g.a. diskriminerande nationella skatteregler. Premier på tjänstepensioner som betalas till svenska livförsäkringsbolag har kunnat dras av omedelbart, medan avdrag för tjänstepensioner som säkerställs genom försäkring i andra EU-stater först har fått dras av när pensionen betalas ut. Liknande diskriminerade regler finns i många andra länder inom EU. EG-domstolen har nu slagit fast att sådana nationella skatteregler är oförenliga med EG-rätten och därför inte får tillämpas. Den svenska staten har i domstolen bland annat hävdat att de diskriminerande reglerna behövs för att skatteinkomster inte ska försvinna ut ur landet.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".