Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk tonas ner med mer gift i nötter

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 15.31
Kan innehålla mer aflatoxin.

Nötter som säljs inom EU kommer snart att få innehålla mer än dubbel mängd av det giftiga och cancerframkallande ämnet aflatoxin. Orsaken är ett FN-beslut om nya gränsvärden. Men svenska konsumenter lugnas.

Toxikologen Lilianne Abramsson Zetterberg på Livsmedelsverket tycker inte att svenska konsumenter behöver vara oroliga.

– Aflatoxin är ett farligt ämne, ett mycket farligt ämne. Men eftersom intaget är lågt, vi får i oss så väldigt lite, är risken låg, då blir det inte farligt längre, säger Lilianne Abrahamsson Zetterberg.

Svenska folket äter allt mer nötter och frön då det marknadsförs som en nyttig snack. Men att det också kan utgöra en hälsorisk har det varit tystare om. Såväl nötter som oljerika frön kan nämligen förorenas av det starkt cancerframkallande giftet aflatoxin som är en viktig orsak till levercancer. Mögelgiftet aflatoxin bildas naturligt och uppstår i främst varma och fuktiga klimat.

Tidigare har ett gränsvärde på fyra mikrogram aflatoxin per kilo tillåtits i mandlar, hasselnötter och pistaschnötter. Men efter ett vägledande FN-beslut som ska gälla inom internationell handel ska gränsvärdet för mängden aflatoxin i nötter nu höjas till mer än det dubbla, från fyra till tio mikrogram per kilo.

FN-beslutet är välförankrat inom EU som snart kommer att införa de nya höjda gränsvärdena och därmed även Sverige.

Trots att gränsvärdet nu fördubblas så fördubblas inte hälsorisken på samma sätt, enligt toxikologen Lilianne Abramsson Zetterberg. Hon säger att hälsorisken är låg.

– Hälsorisken är väldigt låg av den enkla anledningen att vi exponeras för väldigt låga halter i alla fall i Sverige. Gränsvärdena är väldigt låga, risken idag är kanske en på miljonen att man drabbas av levercancer på grund av att man har ätit aflatoxin.

Om man ändå vill minimera risken att få i sig aflatoxin från mandel, hasselnötter och pistaschnötter rekommenderas man att bara äta nötter som inte är missfärgade eller skrumpna.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".