Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhusen drabbas av vinterkräksjukan

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 15.48
Stängd avdelning. Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix

Vinterkräksjukan har slagit rekord i år. Aldrig tidigare har så många drabbats så här tidigt på säsongen, redan före jul. Nu har smittan spridits till sjukhus runt om i hela landet. Avdelningar måste stänga och operationer ställas in.

På Södersjukhuset i Stockholm är det nu intagningsstopp på två avdelningar på grund av vinterkräksjukan, vilket lett till brist på vårdplatser, säger chefläkare Staffan Törngren.

– Patienter som behöver läggas in akut kommer alla tider på dygnet. Det gäller att ha platser hela tiden för dem. Nu kan vi inte lägga in några patienter på två avdelningar.

Vad får det för följder?

– Man placeras på andra avdelningar och i värsta fall kan det bli frågan om korridorsplatser.

Är det så nu?

– Så är det nu.

Från alla regioner i landet kommer rapporter om sjukhus som drabbats av vinterkräksjukan. Operationer måste ställas in och verksamheten går på halvfart, eftersom även personalen drabbas och måste vara hemma.

Det finns inga rapporter om vad den uppskjutna vården och all sjukfrånvaro kostar samhället. Men det är dyrt, enligt Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

– En stängd avdelning kostar stora pengar, för man måste sedan jobba ifatt den vård som inte blev av. Dessutom blir sjuka patienter ännu sjukare.

De som drabbas av vinterkräksjuka kan bli rejält dåliga med feber, yrsel, buksmärtor och kräkningar. Ett problem är att många då söker sjukhusvård, vilket gör problemen där ännu värre.

Staffan Törngren på Södersjukhuset vädjar därför till alla vinterkräksjuka att stanna hemma. Även om man är dålig behövs ingen sjukvård.

– Man är återställd på 48 timmar och man klarar ut det hemma precis lika bra som på sjukhuset. Vi gör inget speciellt på sjukhuset, utan man får vård och tillsyn. Kan man ordna det på ett annat sätt är det bättre, speciellt ur smittspridningssynpunkt.

Per Shapiro, Radio Stockholm
per.shapiro@sr.se

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".