Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bönder ger sig in i debatt om kärnkraft

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 05.45
Lars-Göran Pettersson

Nu ger sig Sveriges bönder in i kärnkraftsdebatten. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, befarar att en utbyggnad av kärnkraften innebär att lantbrukets satsning på förnyelsebar energi hotas.

LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson kräver nu tydliga besked från regeringen om vilken energipolitik som gäller. 

– Idag bedriver delar av näringslivet och fackföreningsrörelsen, kärnkraftslobbyn, en kraftfull kampanj för att vi ska bygga fler reaktorer, säger Lars-Göran Pettersson. 

– Får vi en sådan utveckling så finns en risk för att det underminerar utvecklingen vad gäller förnybar energi. Pengarna och resurserna sätts då på nya reaktorer. 

Det är många lantbrukare som just nu ligger i startgroparna för energiproduktion som biogas och energigrödor. Flera har också investerat i vindkraft.

Men med den förnyade debatten om en utbyggd kärnkraft i Sverige, där LRF även anser att delar av regeringen börjat svänga, befarar man att den gröna satsningen ska gå om intet och att till exempel forskningspengar flyttas till kärnkraft. 

– Sverige ligger väldigt långt framme när det gäller förnyelsebar energi. Vi tycker det vore väldigt bra om man kunde fortsätta på den inslagna vägen, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson.  

Nu är det många lantbrukare som hoppas satsa på förnyelsebara energikällor. Är det inte så att ni talar i egen sak, att slå vakt om en inkomstkälla för bönderna? 

– Så är det naturligtvis. Vi ser ju idag väldigt stora affärsmöjligheter inom de gröna näringarna. Det här skapar jobb och tillväxt i hela landet, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson. 

För att bönderna ska våga fortsätta satsa på grön energi så efterlyser nu LRF tydliga besked om framtidens energipolitik från staten, i form av en bred uppgörelse över blockgränserna.  

Även folkpartisten Carl B Hamilton som är en av allianspartiernas mest tydliga kärnkraftsförespråkare hoppas på en snar energiuppgörelse, men då kring nya kärnkraftsreaktorer. Hellre det än vindkraft. Mer kärnkraft skulle knappast hota övriga förnybara energislag från jord och skog, som LRF befarar, anser han. 

– Bioenergi går ju framförallt till fjärrvärme, det går till transportsektorn. Där kan jag inte se att det finns någon konkurrens mellan kärnkraft och bioenergi, säger Carl B Hamilton. 

– Det finns knappast heller någon konkurrens med vindkraft. Vindkraft är ju en helt annan energiteknik. Den fungerar ju bara när det blåser till skillnad från kärnkraft och vattenkraft som är basproduktion av elektricitet.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".