Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare att nå ut med hjälp till krishärdar

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 05.30
Listan över de kriserna toppas av Somalia. Foto: Abdi Farah Warsameh/Scanpix.

Det har blivit både farligare och svårare att nå ut med hjälp till civila i många krishärdar. Organisationen Läkare utan gränser har listat världens tio värsta humanitära kriser, och konstaterar i rapporten att det i vissa områden blivit nästan omöjligt att nå ut med hjälp.

– Först och främst ser vi en försämrad situation i allmänhet med värre våldsamheter på flera håll men vi ser också ett ökat våld gentemot hjälparbetare på flera platser. Vi pratar om planlagda attacker, kidnappningar med mera, säger Anna Sjöblom, programansvarig på Läkare utan gränser.

Läkare utan gränser konstaterar i sin rapport att hjälporganisationer har stora svårigheter att nå ut med hjälp i många områden. I krigshärjade områden i till exempel Somalia, Kongo-Kinshasa och Sudan är behovet av hjälp enormt, men hjälpinsatserna har begränsats eller i vissa fall helt ställts in eftersom strider och attacker också mot hjälparbetare gjort situationen allt för farlig. Och som så många gånger förr är det de civila som får lida.

– Ja, det innebär ju att vi inte kan nå dem som allra mest behöver vår hjälp, säger Anna Sjöblom.

Listan över de tio värsta humanitära kriserna toppas av Somalia där många tvingas klara sig utan ens grundläggande hälso- och sjukvård, samtidigt som striderna blossat upp till de värsta på över ett decennium.

– Den här förvärrade situationen som vi ser i Somalia sker ju samtidigt som säkerhetsförhållanden för humanitära aktörer har försämrats betydligt och det ser vi som mycket oroande. I början av 2008 tvingades Läkare utan gränser dra tillbaka alla 97 internationellt anställda i landet. Vi hade tre kollegor som dödats i en bombattack på en väg i södra delarna. Vi har ingen utländsk personal på plats just nu i Somalia, säger Anna Sjöblom.

I Burma och Zimbabwe beskrivs hälsosituationen som katastrofal och myndigheterna kritiseras för att vända ryggen till.

Hungersnöden i Etiopien, civila som dödas i sammandrabbningar i nordvästra Pakistan, och ett skriande hjälpbehov i Irak är också bland de tio värsta kriserna som nämns.

Också den snabba spridningen av hiv och tuberkulos, och omvärldens bristande uppmärksamhet och engagemang i frågan tas upp.

– En anledning till att vi skriver den här listan varje år är att ju just att få omvärlden att komma i håg de här kriserna. Genom att komma i håg dem också försöka få till någon lösning på de kriserna, säger Anna Sjöblom. 

Med på listan finns också undernäringen. Uppemot fem miljoner barn dör varje år av undernäring, och enligt Läkare utan gränser borde omvärlden inse att mer måste göras.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".