Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byte av språkrör kan ge mp problem

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 15.35

Statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld ser problem i att miljöpartiet måste byta språkrör ett knappt år efter valet. Ulf Bjereld menar att samarbetet med vänsterpartiet och socialdemokraterna kan påverkas negativt.

– Det innebär en osäkerhet inför väljarkåren som inte är positiv för den rödgröna koalitionen, som de borgerliga partierna kan försöka utnyttja.

Eftersom miljöpartiet är ett litet parti menar Ulf Bjereld att det är olyckligt att de två mest kända miljöpartisterna som också varit aktiva för att den rödgröna koalitionen kom till inte kan sitta kvar som språkrör efter valet 2010.

Miljöpartiet använder sig nämligen som enda parti av en rotationsprincip som innebär att förtroendevalda inte får sitta hur länge som helst på sin post.

För språkrören Maria Wetterstrand och Peter Erikssons del betyder det att de senast måste sluta försommaren 2011, alltså ett knappt år efter valet.

Peter Eriksson ser ingen anledning att ändra reglerna.

– Jag kommer inte att argumentera för att vi skulle göra någon ändring på grund av att vi skulle sitta längre.

Han ser inte heller något problem med att de måste sluta.

– Nej, jag tror inte att det är något problem. Maria och jag har sagt att vi är beredda att kandidera som ministrar efter nästa val.

Det kan ni göra även om ni inte sitter kvar som språkrör?

– Ja.

Men att Peter Eriksson inte ser några problem tror Ulf Bjereld beror på något annat.

– Han kan inte säga så mycket annat, men visst är det lite av ett politiskt önsketänkande med avsuttna språkrör eller partiledare som innehar ministerposter.

– Se bara på Lars Leijonborg som är utbildningsminister i dag som avsutten partiledare, men som också uppfattas som lame duck i vissa sammanhang. Jag tror inte att miljöpartiet skulle vara betjänta av att hamna i ett sådant sammanhang.

Peter Eriksson om framtiden:

– Vinner vi valet 2010 får vi en ny regering och det tror jag är bra. Då kan vi utföra vårt uppdrag som ministrar under nästa mandatperiod.

Är inte risken att man blir någon slags lam anka?

– Nej, jag är inte orolig för det.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".