Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga kvinnor lämnar glesbygden

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 05.00

Även om hela landets befolkning växt i år minskar fortfarande antalet invånare i många mindre kommuner. Främst i Norrbotten krymper skaran boende. I Gällivare, där antalet invånare i år minskat med 50 personer i kvartalet, är det framför allt unga tjejer som väljer att lämna kommunen.

Amanda Bäck planerar att lämna Gällivare.

– Jag ska garanterat flytta. Det finns inga valmöjligheter här, det är ett enda stort gruvsamhälle. Det kommer nog inte finnas kvar länge till, säger Amanda Bäck.

På den snöbeklädda parkeringen utanför Välkommaskolans gymnasium ser 18-åriga Amanda Bäck inte särskilt ljust på en framtid här i Gällivare. Med all säkerhet flyttar hon från kommunen när hon gått ut gymnasiet.

I dag bor det cirka 18 700 personer här i kommunen, men på tre kvartal har drygt 150 personer försvunnit. Samtidigt föds allt färre barn medan åldringarna blir allt fler. Jämför man med början av 1970-talet har de över 85 år fyrdubblats här medan antalet barn upp till 6 år bara är en tredjedel så många som då.

Därför stiger oron nu i kommunhuset över att just de unga kvinnorna försvinner.

Stig Eriksson, från vänsterpartiet sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott i Gällivare kommun.

– Det är naturligtvis olyckligt som det ser ut i dag och skulle utflyttningen som man har sett de senaste åren fortsätta så tror jag att vi har ett jätteproblem om fem-tio år med att se till att vi har arbetskraft.

I dag bor det närmare 9 250 000 människor i Sverige, och fram till oktober har befolkningen i år ökat med runt 60 000 enligt Statistiska centralbyrån. Främst på grund av att invandringen har varit större än utvandringen.

Framför allt är det i huvudstaden och andra storstäder som ökningen märks av. Men i närmare 120 av landets 290 kommuner har folkmängden minskat. Flest minustecken skymtar man alltså i Norrbotten. Exempelvis Boden, Jokkmokk, Övertorneå och Kalix har alla tappat över hundra personer i år.

Men i och med den ekonomiska krisen kan det mycket väl bli så att fler nu stannar kvar i sin hemkommun, tror Stig Eriksson i Gällivare:

Finanskrisen visar att nu stramar alla åt, det kan också innebära att det inte blir lika lätt att flytta till ett jobb utan då kan man bli kvar.

Under tiden försöker kommunen satsa mer på ungdomarna här. Till exempel planerar man ett ungdomens hus, säger Stig Eriksson. Men några ungdomssatsningar har varken Amanda Bäck eller Josefin Johansson sett till ännu.

– Jag märker inte av någonting, det är mest gruvan som utvecklas. Allt annat minskas, säger Amanda Bäck.

Josefin Johansson håller med.

– De tänker lägga ner en massa grundskolor, skidgymnasiet ska också minska tycker kommunen för att spara pengar.

– De ska spara pengar på allt, och det är vi som drabbas hela tiden, säger Amanda Bäck.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".