Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre dödsolyckor på arbetsplatserna

Publicerat onsdag 24 december 2008 kl 03.00
Uppmärksamheten kring dödsolyckor på arbetsplatser tros ha lett till en minskning. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Efter flera uppmärksammade dödsolyckor på byggarbetsplatser i somras befarade Arbetsmiljöverket att 2008 skulle bli det värsta olycksåret på länge. Men under hösten har utvecklingen vänt och statistiken visar nu på färre olyckor än förra året.

Vid renoveringen av Rådhuset i centrala Stockholm säger lagbas Kjell Hultberg att de har bra koll på säkerheten.

– Folk har kanske blivit mer observanta också. Om alla hjälps åt borde det fungera bättre.

I början av året ökade antalet dödsolyckor på arbetsplatserna dramatiskt och Arbetsmiljöverket genomförde en snabbutredning. Man kom bland annat fram till att i den olycksdrabbade byggbranschen omkom det lika många första halvåret som under hela förra året, 13 personer.

Sedan dess har bara två dödsolyckor skett på byggen, och för hela arbetsmarknaden är det en minskning av olyckorna, från 75 stycken i fjol till 60 i år.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg tror att uppmärksamheten kring dödsolyckorna har haft en stor betydelse.

– Arbetsgivare, anställda och skyddsombud fick ett större fokus på de här frågorna. Det är ungefär som vinterhalkan i Stockholm, att det är alltid några som kör i diket när det blir halt och sedan läser andra om det och bli mer försiktiga.

Ni befarade en accelererande utveckling. Slog ni på trumman för tidigt, för sedan har det gått ned?

– Det var väldigt lyckosamt att vi agerade väldigt tidigt, för vi har bidragit till att det har diskuterats och debatterats, vilket säkerligen har lett till att vi har haft färre olyckor.

Arbetsmiljöverket har ett sparkrav på sig från regeringen och har tvingats minska på sina arbetsmiljöinspektörer från 400 till 280 stycken på två år. Nästa år kommer myndigheten att anställa 20 nya inspektörer igen, säger Mikael Sjöberg.

– Vi har haft stora neddragningar, men befinner oss nu vid en vändpunkt där vi kan börja rekrytera inspektörer igen.

Hur viktigt är antalet inspektörer för att arbetsmiljön ska bli bättre?

– En inspektör är vårt viktigaste verktyg.

Kjell Hultberg på bygget vid Rådhuset i Stockholm tycker att det var mer stressigt på jobbet förr.

– Jag har varit med om en dödsolycka och det var på 90-talet. Det var en plåtslagare som ramlade ner ute i Bromstens skola, från taket och rakt ner.

Har det blivit bättre sedan dess?

– Ja, det tycker jag. Förut hade vi mer rakt ackord, då var det bråttom. Nu hinner man kanske tänka efter innan man gör något dumt.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".