Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråk mellan ungdomsgäng i Tensta

Publicerat torsdag 25 december 2008 kl 12.46

Det har varit oroligt i Tensta i Västra Stockholm under natten. Stora ungdomsgäng har kastat sten, bensinbomber och skjutit raketer på poliser, ordningsvakter och brandkår. Vid sextiden på morgonen hindrades en ambulans från att hjälpa en ung man som skadats i ett bråk mellan två ungdomsgäng.

Muhammad Al-Said som är 14 år och bor i Tensta tror att det är ungdomar med problem som bråkar.

– De kanske har varit inblandade i bråk mycket i livet och har varit helt enkelt misslyckade och aldrig fått jobb och gått i skola och varit som de vanliga, de lugna.

Vad tycker du om det?

– Det är djävligt dåligt, alltså dåligt att man gör så här.

På baksidan av Tensta centrum står en utbränd lastbil omgiven av halvbrända kartonger som vittnar om de senaste nätternas oroligheter då ungdomsgäng kastat sten på polis och väktare och anlagt bränder.

Vid ett bråk mellan två ungdomsgäng på juldagsmorgonen hindrades en ambulans från att hämta en ung man som skadats lindrigt. När polisen kom till platsen kunde ambulansen dock åka iväg.

Polisen tror att ungdomarna som deltar i bråken delvis inspirerats av händelserna i Rosengård i förra veckan, då ungdomsgäng satte eld på bilar och containrar och kastade sten och hemmagjorda bomber på polisen.

Men stenkastning och bränder har varit ett problem som blossat upp ofta de senaste åren även i Tensta, säger David Lagerhorn, biträdande stationsbefäl på Västerortspolisen.

– Generellt sätt kan man säga att det är ungdomsgäng, unga människor i väldigt låga åldrar, alltifrån 13 upp till 17 år och däromkring, yngre ungdomsgäng som går omkring och tycker att det är spännande, säger David Lagerhorn.

I Tensta centrum på juldagen syns inga spår efter nattens oroligheter. Halima Osman som bott här sedan 2003 tycker det som hänt är förfärligt och vill att ungdomarna som bråkar ska få mer stöd från samhället.

- De ungdomarna behöver hjälp, faktiskt.

Vad för slags hjälp?

– Kommunen måste bry sig om ungdomarna. De måste kanske få jobb eller någonting som de kan göra istället, säger Halima Osman.

Christos Chnitedes som levt i närheten av Tensta i åtta år lägger mycket av ansvaret på föräldrarna.

– Jag tycker att de ska ta hand om sina barn lite mer. De har ingen koll alls vad som händer så de är ute och härjar hela kvällarna. Det är många som är rädda att gå ut till och med och det är synd, sa Christos Chnitedes.

Men 14 årige Muhammad Al-Said tror att problemen på sikt kommer att försvinna.

- Snart kommer det att gå över ändå. Det här är bara något man gör ett litet tag. Sedan efter det går det över.

Varför tror du att det går över?

– För de vill ha något att göra nu, just nu. Snart kommer det att gå över ändå, säger Muhammad Al-Said.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".