Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Priset på renkött högsta hittills

Publicerat lördag 27 december 2008 kl 12.30
Foto: Catarina Friskman/SR.

Priset på renkött har stigit kraftigt de senaste åren. Det har aldrig varit så höga priser på renkött som nu. En förklaring är ekotrenden att köpa miljövänligt.

Den ökade efterfrågan märks bland annat på Laestadius kött och vilt i Övre Soppero, tolv mil från Kiruna, där Olof-Anders Bals jobbar. Det är högsäsong, och här slaktas och styckas i genomsnitt omkring 100 renar per dag.

– Det här är högrevet och det här ska hängas upp för att torka, säger Olof-Anders Bals, som slipar sin kniv innan han fortsätter med högrevet.

Slakteriet har att göra, för efterfrågan på renkött har stigit kraftigt, särskilt det senaste året. Och så även priserna, berättar Hans Haapalahti på Laestadius kött och vilt.

– Man skickar ner mycket till Stockholm, Göteborg och Malmö. Förut har det varit mycket bara här uppe i Norrbotten och Lappland. Det som fattas där nere är väl vanligt soppkött, som vi har mycket här uppe, som man kokar.

På fem år har priserna på renkött stigit med omkring 50 procent. Tidigare fick renägaren omkring 40 kronor kilot för ostyckat kött, i dag ligger priset på nära 60.

Även priserna på nötkött har stigit, men långt ifrån i samma takt.

En förklaring till den kraftiga prisökningen är att rovdjursskadorna på ren blir större i takt med att rovdjursstammen växer. Men det finns fler förklaringar, menar Hans Haapalahti.

– Jag tror att det marknadsförts bättre på senare år, och så kan det ha med nötköttet att göra, som har mycket sjukdomar.

Renar har inte lika mycket sjukdomar som boskap har?

– Nej, det är ett fritt strövande djur, så den är helt ekologisk.

Kristina Hotti är renägare och ordförande i Könkämä sameby i Norrbotten, så långt norrut man kan komma i Sverige, och hon har ytterligare en förklaring till prisökningarna.

– Det är på grund av att vi har fått möjlighet att sälja till Finland, då blir det mer konkurrens. Det har gjort att priset har gått upp.

Så på några år har man blivit rik på att vara renägare?

– Rik vet jag inte, för kostnaderna har ju ökat. Det blir nog inte så stora kronor kvar ändå, säger Kristina Hotti.

Renägarna hoppas förstås att priserna stiger.

– Det vet man inte än hur det ser ut till våren, hur arbetslösheten ser ut. Ju mindre jobb det finns, desto mindre pengar har folk, säger Hans Haapalahti på Laestadius kött och vilt.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".