Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Centralisering ska rädda tidigt födda

Publicerat lördag 27 december 2008 kl 14.04

Uppdaterad 15:58
Mer centraliserad vård av för tidigt födda barn, under 27 veckor gamla, skulle kunna rädda livet på minst 30 barn om året. Att flytta barnen dit erfarenheten är störst är alltid bäst för de här patienterna, säger Alexander Rakow, biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhusets neonatalavdelning i Huddinge.

– Här sitter du på ett sjukhus som gör som han föreslår redan. I Stockholm praktiserar vi detta, vi centraliserar barn som är mindre än 27 veckor till Solna och en liten del till Huddinge förstås också, säger Alexander Rakow.

Det rör sig om en på flera sätt liten patientgrupp. Barn som föds extremt tidigt och som är 27 veckor gamla eller mindre. Apparaturen som Alexander Rakow demonstrerar är anpassad för patienter som väger mellan 600 och 700 gram.

Årligen föds mellan 150 - 200 barn under 27 veckor och normalt klarar vården att rädda ungefär hälften av dem, säger professorn Uwe Ewald, som flera gånger utrett kvaliteten på vården av för tidigt födda.

Minst 30 fler barn varje år menar han skulle kunna räddas. Om man enligt förslaget tog bort den mest avancerade intensivvården från de små länssjukhusen och universitetssjukhusen i Örebro och Linköping, för att istället centralisera vården till universitetssjukhusen i Umeå, Uppsala, Stockholm, Lund och Göteborg.

Alexander Rakow tycker att det är ett bra förslag.

– Det är en sak att man någon gång har pysslat med dem lite grand, men de behöver ändå en enorm resurs och mycket kvalitet. Ska dem ha en vettig chans så ska de verkligen försöka få den bästa vården, och det är där man jobbar mest med dessa barn, säger Alexander Rakow.

På flera håll fungerar det redan i dag så att mindre sjukhus skickar de här barnen till mer specialiserade sjukhus, men utvecklingen går fortfarande för långsamt, säger Uwe Ewald.

– Det har gått ganska sakta den här utvecklingen till centralisering, det bedrivs vård vid många små sjukhus i dag av den här patientgruppen, säger Uwe Ewald.

Är det inte omständigt då, att behöva åka långt?

– Det är klart att det är väldigt omständligt att lämna sina nära och kära på hemorten eller den personal man har på sitt hemsjukhus, men det är nog inga föräldrar som hellre skulle vilja vårdas nära hemmet om det skulle krävas mycket avancerad vård. De är beredda att åka väldigt långt för att få den absolut bästa vården, säger Uwe Ewald.

Socialutskottets ordförande i riksdagen, Kenneth Johansson från Centerpartiet, säger till Svenska Dagbladet i dag att han tagit del av förslaget och att han tänker driva frågan och få socialminister Göran Hägglund och Socialstyrelsen att agera i den här riktningen.

Men Elisabeth Olhager, medicinskt ansvarig för neonatalvården på universitetssjukhuset i Linköping, som föreslås lägga ner, är kritisk. Hon säger att deras resultat med barnen är minst lika bra som de andra universitetssjukhusen. Och hon har ett annat förslag.

– Man skulle kunna förfina det ytterligare genom att centralisera intensivvården av extremt för tidigt födda barn från landsorten till regionsjukhusen, säger Elisabeth Olhager.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".