Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Carl Bildt varnar för turbulent år 2009

Publicerat onsdag 31 december 2008 kl 17.45

Utrikesminister Carl Bildt varnar för att 2009 kan bli ett riktigt eländigt år med ökade spänningar inte minst när finanskrisens effekter slår ut fullt ut på de flesta samhällen runtom i världen.

De senaste dagarnas nyheter med massiva israeliska attacker i Gaza och truppförstärkningar längs den pakistansk-indiska gränsen pekar på en kaotisk inledning av 2009.

– Det är ingen tvekan om att vi har ett mycket mera rörligt, svåröverskådligt, delvis farligt internationellt klimat i dag än vad vi hade för till exempel ett år sedan. Det är olika faktorer som har medverkat i detta. Fredsprocessen i Mellersta Östern har inte gett de resultat som vi kanske hade hoppats på. Den internationella finanskrisen får också säkerhetspolitiska konsekvenser i och med att den påverkar ekonomisk- och social stabilitet i olika länder. Sedan har också terrorismen kommit tillbaka, som nu är orsaken till den upptrappade spänningen vi ser i Sydasien, säger Carl Bildt.

En ny hotande storkonflikt i Mellanöstern, en ny hotande konflikt mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Ett Pakistan som dessutom hotas av inbördeskrig, där talibananhängarna blir allt starkare på den pakistanska sidan av gränsen till Afghanistan. Talibaner som även har fått ett allt starkare fotfäste i Afghanistan. 

Redan det i sig är mycket svåra problem när det gäller den regionala och globala säkerhetssituationen. Till detta kommer alltså finanskrisen där vi ännu inte känner till den fulla omfattningen eller för den delen konsekvenserna av recessionen som nu drabbar land efter land. Något som kan destabilisera enstaka stater på lokal, regional och global nivå.

Sverige kommer med all sannolikhet att hamna mitt i en global storkris nästa halvår då Sverige blir EU:s ordförandeland. Då har finanskrisen kanske nått sin kulmen i fråga om arbetslöshetstal och andra bistra siffror.

– Vi går mot ett år som ekonomiskt kommer att bli synnerligen allvarligt för ett antal olika länder. Det kommer att innebära att sköra samhällen och sköra stater kommer att utsättas för påfrestningar. Det kan komma att få politiska och säkerhetspolitiska konsekvenser, ingen tvekan om detta. Till detta kommer terrorism på sina håll i världen, de olösta problemen i Mellersta Östern, auktoritära tendenser i olika samhällen, utan tvekan så kommer 2009 att bli ett mycket krävande utrikespolitiskt år, säger Carl Bildt.    

 Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".