Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre drabbas av höftfrakturer i onödan

Publicerat söndag 28 december 2008 kl 02.55

Många äldre drabbas av höftfrakturer i onödan. En studie gjord i Göteborg visar att de flesta som trillar och får höftfrakturer använder mediciner som påverkar balansen. Många i högre ålder inte längre behov av lika kraftig behandling som tidigare.

– Det vi ser är att 93 procent av patienterna står på någon medicin som ökar risken för fall när de kommer in till sjukhuset, säger Christina Sjöberg, specialistläkare i geriatrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal.

Det är mycket vanligt att äldre drabbas av höftfraktur. Skadan är allvarlig och dödligheten är hög.

Forskarna har granskat 100 patienter över 65 år som kom in med akut höftfraktur. Patienterna använde i genomsnitt tre olika mediciner som ökar risken för fall och i samband med operation och behandling på sjukhuset fick de ytterligare mediciner.

– Det gör att när man skrivs ut från sjukhuset så har man ännu fler läkemedel som ökar fallrisken eftersom att de smärtstillande som vi använder också ökar fallrisken. Så när man skrivs ut så har man i genomsnitt fyra sådana läkemedel.

Ett halvår efter höftfrakturen fann man att patienterna fortfarande använde de mediciner som ökar fallrisken, medan alldeles för få fick medicin som kalk och D-vitamin som motverkade benskörhet.

– Det är något som vi vet att nästan alla patienter som har fått en höftfraktur bör ha, och som minskar risken för nya frakturer, säger Christina Sjöberg.

Många av de mediciner som de äldre använde och som ökar fallrisken var läkemedel mot hjärtkärlsjukdomar.

– Vissa av de här medicinerna behöver man, men man borde se över vilken behandling patienterna har. När man kommer upp i de här höga åldrarna så är det inte säkert att man behöver lika kraftig behandling längre. Man kanske ska välja de preparat som har minst biverkningar med avseende på bland annat fall.

Forskarna fann också att patienterna använde mycket psykofarmaka och sömnmedel och det är troligt att antalet höftfrakturer skulle minska om läkemedelsförskrivning var mer genomtänkt.

– Behandlingen med fallriskökande läkemedel är allt för hög och den behöver omprövas. Sen behöver även de frakturförebyggande läkemedlen förbättras, Christina Sjöberg,

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".