Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JO-anmälningar mot kriminalvården ökar

Publicerat söndag 28 december 2008 kl 02.00
Nyöppnade Salbergaanstalten i Sala är den anstalt som fått flest klagomål. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

JO-anmälningarna mot kriminalvården har fördubblats på fem år. Bara i år har de ökat med 30 procent. Varken justitieombudsmannen eller kriminalvården är klara över varför så många intagna klagar över olika missförhållanden.

Mest klagomål får de nya anstalterna.

Salbergaanstalten i Sala som varit igång i drygt ett år är den anstalt som får allra flest anmälningar.

Anstaltschefen Christer Fränneby visar vägen genom långa kulvertar som tidigare hört till ett sjukhus, nu om- och tillbyggt till fängelse för att snabbt lösa den akuta bristen på fängelseplatser.

– De intagna låg i princip i förrådsutrymmen och annat, det var en allvarlig situation, så vi fick starta väldigt snabbt.

Ny personal med liten erfarenhet från kriminalvård är en del av förklaringen till de många anmälningarna, tror Christer Fränneby. Intagna har fått vänta alldeles för länge på tillstånd att ringa, ta emot besök eller på beslut om att få ha någon av sina tillhörigheter i cellen.

JO Cecilia Nordenfelt gjorde en inspektion i början av året och konstaterade också att vårdarna verkade mer inriktade på att övervaka än att vårda.

– Det finns väldigt mycket teknisk säkerhet på Salberga och jag är rädd att det leder till att personalen övervakar mer än vad de borde i förhållande till den tid de borde ägna åt de intagna.

Då och då riktar Cecilia Nordenfelt allvarlig kritik mot kriminalvården. Det kan till exempel gälla att intagna blir isolerade utan att det finns något beslut som går att överklaga. Men de flesta anmälningar leder inte till kritik och hon tror att vissa intagna klagar för att de har för lite att göra. Att det inte finns tillräckligt med meningsfull sysselsättning.

Jonathan som är intagen på Salbergaanstalten, och själv har fullt upp som kock, håller med.

– Är man i tristess och inte har nånting att göra är det lätt att man går och retar upp sig. I den här anstaltsvärlden blir många saker problem som inte skulle ha varit det någon annanstans. Lite mycket gnäll i bland får man nog säga att det är. Det är ju ett straff. Det ska inte vara någon dans på rosor. Det skulle kännas fel, säger Jonathan.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".