Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt nobbar toppmöten med facket

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 05.37
Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte hålla några enskilda överläggningar med LO och TCO. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har kritiserat Reinfeldt för att han inte velat möta LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Men han anser att han agerar konsekvent.

– I överläggningar har vi inte suttit ned, men jag har inte heller suttit ned i överläggningar med andra ledamöter i socialdemokraternas verkställande utskott.

Betyder det att om hon inte hade suttit med i socialdemokraternas verkställande utskott så hade det funnits större anledning att träffa henne?

– Nej, men det är en förklaring till att Mona Sahlin just nämner henne. Jag har heller inte suttit ned till enskilda förhandlingar av det slaget med TCO:s eller Saco:s respektive ordförande, säger Reinfeldt.

Är det en medveten linje då att inte har den här typen av överläggningar med fackliga ledare?

– Jag har ju vinnlagt mig om som statsminister att röra mig bland vanligt folk, resa över hela Sverige. Väldigt ofta har vi valt den metoden att vi träffar dem som är närmast verksamheten och inte cheferna. Jag tycker att det ger allra mest, säger Fredrik Reinfeldt.

Det LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin framför allt velat diskutera är hur det ska gå med de svenska kollektivavtalen. Men hennes försök att få kontakt med Reinfeldt har varit helt utan resultat.

– Jag skrev ju till honom efter LO-kongressen och begärde att få träffa honom för att utveckla vår syn just på de här frågorna. Först svarade han inte och då skrev jag efter sommaren ett kanske något skarpare brev där jag förutsatte att han ville träffa mig. Jag representerar ändå 1,7 miljoner löntagare. Jag fick ett icke-svar där frågan om ett möte över huvud taget inte kommenterades, säger Wanja Lundby-Wedin.

Varför tror du att det är såhär?

– För mig är det obegripligt. Nu är jag ju ordförande också i Europafacket och då deltar jag ju i träffar med regeringschefer i andra europeiska länder. Men Reinfeldt tycker alltså inte ens att det är en fråga som han tycker är värd en kommentar, åtminstone en förklaring i ett brev tillbaka varför han inte vill träffa mig.

Kommer du att göra nya försök att träffa honom?

– Det känns ju lite märkligt att jag ska skriva brev till honom. Jag har försökt att på olika sätt också markera det för andra i hans närhet att jag tycker att det vore bra om han bjöd in och det handlar ju om en del av den svenska modellen att vi har bra och öppna relationer mellan parterna, men också på en trepartsbasis, med företrädare för regeringen, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Även TCO:s ordförande Sture Nordh har försökt få ett enskilt möte mellan TCO:s styrelse och regeringen. Men regeringen har vägrat och det har, enligt vad Sture Nordh säger till Ekot, de senaste femtio åren inte förekommit att regeringen sagt nej till ett möte med TCO:s styrelse.

I motsats till TCO:s och LO:s ordförande tycker akademikerfacket SACO:s ordförande Anna Ekström att det inte är någon skillnad på kontakterna mellan den nuvarande alliansregeringen och den förra socialdemokratiska regeringen.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".