Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Landskrona i närheten av Boliden Bergsö, i Skåne län. Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Norska banker lånar ut mindre pengar

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 12.30

Norges banker lånade ut långt mindre än förväntat under det tredje kvartalet. Det visar en låneundersökning som Norges Bank, motsvarigheten till den svenska riksbanken, låtit göra.

En av dem som inte har fått lån är Svein Tore Wikene. Han driver en kvartersbutik i Stavanger. Den går i dag med vinst förklarar han, men de ”gamla skulderna” som han övertog då han köpte butiken, de behöver låna till. Ett lån som han inte får.

Nu ser han ingen annan utväg än att ”skänka bort” butiken och har därför annonserat i lokalpressen.

– I stället för att lägga ner butiken jag ger jag bort butiken till den som har de pengar som behövs och som klarar av att ta över butiken, säger Svein Tore Wikene.

Men att hitta någon som ville ta över den lilla närbutiken i villaområdet knappa en kilometer från centrala Stavanger, var inte helt lätt. Trots att ägaren varit på bild på första sidan i lokaltidningen i flera dagar med rubriken ”Butik bortsänkes”.

Ägaren behöver ett lån på ett par hundratusen kronor, för att kunna driva butiken vidare.

Men butiken är en ”riskaffär”, bedömer banken och nekar lån. Och det är de osäkra ekonomiska utsikterna och oviljan till risktagning som de norska bankerna nu känner som gör praxisen för utlåningen har ändrats. Det visare en undersökning Norges Bank har låtit göra.

SR-bankens, koncernchef för företagsmarknaden, Tore Medhus, kan bekräfta bilden av att också hans bank generellt synar kunderna noggrannare i dag än tidigare. Nu lägger man in i kalkylerna att alla butiker kommer att ge en lägre vinst, som medför en större risktagning för banken och i slutändan ger färre lån.

Och i dag prioriterar hans bank i allt högre grad gamla kunder framför nya.

– Eftersom det är ont om kapital vänder vi oss till de kunder som har varit lojala och som vi följt under en längre tid, säger han.

Men närbutiksägaren i Stavanger, Svein Tore Wikene, är hoppfull att hans butik trots allt ska få leva vidare och att han inom kort ska finna en ny ägare.

– Ja, på den senaste tiden har det dykt fem, sex namn lista som är intresserade, säger han.

Hur känns det?

– Jag har varit väldigt nöjd med den här butiken, jag har haft den i tre år och jag blir nöjd om den får överleva, säger han.

Maria Repitsch, Stavanger
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".