Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd vill ge äldre rätt att jobba deltid

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 12.08
Kristdemokraterna vill att fler äldre ska arbeta längre.

Lagstiftad rätt till deltid från 61 år och rätt att arbeta till 72 år. Det är två av kristdemokraternas förslag till att få fler äldre att arbeta längre. Att tvinga arbetsgivare att tillåta alla anställda över 61 att själva bestämma över sin arbetstid anser kd som nödvändigt.

– Meningen är att det är arbetstagaren som ska kunna säga att jag vill trappa ned lite, att man vill bara jobba fyra dagar i veckan, säger Maria Larsson, äldreminister och vice ordförande för kristdemokraterna.

Vad tror ni arbetsgivarna säger om det här?

– Jag tycker att vi behöver ett nytt tankesätt

Så denna typ av lagstiftning behövs för att arbetsgivaren ska förstå?

– Ja, Sverige kommer att behöva fler som arbetar längre,

Arbetsgivarna måste förstå att äldre är kompetenta och kanske mer kreativa än kollegorna under 55 år, säger Maria Larsson. I dag får alla över 61 gå ned på deltid och dryga ut med pensionspengar, om de får för arbetsgivaren.

Det vill kristdemokraterna ändra på så att arbetsgivare i framtiden måste ge de anställda över 61 är rätt att gå ned på deltid.

Kristdemokraterna föreslår däremot ingen höjd pensionsålder. Den ska ligga kvar på 65 år för den som vill gå i pension då. Trots att bland annat statens långtidsutredning för en tid sedan menade att höjd pensionsålder behövs för att klara ekonomin i framtiden.

Däremot vill kristdemokraterna se den frivilliga pensionsåldern höjd från 67 år till 72 år, för den som vill jobba längre.  

Folkpartisten och 75-åriga riksdagsledamoten Barbro Westerholm som tidigare slagits för helt fri pensionsålder välkomnar förslaget om en höjning till 72 år även om ändringen inte skulle omfatta henne själv om hon arbetat på den reguljära arbetsmarknaden.

– Resten av arbetslivet får inte vara stängt för människor som vill och kan fortsätta att arbeta. Men den har öppnat upp för den mellan 67 och 72 och det är ett klart fall framåt som jag måste bejaka.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".