Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rån mot värdetransporter har upphört

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 03.00
Värdetransport rånad i Alby söder om Stockholm i juli 2007. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Rånen mot värdetransporterna har minskat kraftigt under 2008. Inte ett enda rån mot värdeföretagens bilar har skett på över ett år.

– Det är för vår del mycket positivt att man har fått bort den här typen av attacker som var spektakulära och framför allt våldsamma, vilket utsatte både vår personal och allmänheten för vissa risker, säger Stefan Wikman, vice vd på Loomis som tidigare drabbats hårt av värdetransportrån.

De spektakulära och våldsamma rånen mot värdetransporterna var som flest kring 2005. Välbeväpnade rånare sprängde sig ofta in i bilarna och inte minst Loomis fick stark kritik för bristande säkerhet. Men årets siffror tyder på ett trendbrott. Inte sedan sommaren 2007 har någon av Loomis bilar drabbats, och för konkurrenten G4S var senaste rånet mot någon bil september förra året.

En orsak är att flera av värdetransportrånarna helt enkelt åkt fast, men Stefan Wikman tror också att den skärpta säkerheten har gett resultat.

– Vi bytte ut en hel del teknisk utrustning i våra fordon. Vi gick över helt till att alla pengar förvaras i system med infärgning. Vi såg över våra rutiner för hur värdetransportörerna arbetar ute på fältet. Det var också inledningen på ett mycket bra samarbete med polisen.

Ni fick ju en del kritik då för bristande säkerhet. Den kritiken hade effekt då?

– Den kritiken var en del i det hela. Vi hade ju naturligtvis själva ganska långt innan insett att vi måste vidta åtgärder, så det här var ett arbete som i alla lägen skulle ha vidtagits.

Även från polishåll bekräftas att säkerheten har blivit bättre. Thord Modin på Rikskriminalen säger till ekot att en del av rånarna tycks ha gett upp i Sverige och istället gett sig på värderån i grannländerna där säkerheten kanske varit lägre.

Men även om värdetransportbilarna i Sverige klarat sig så finns fortfarande problemen kvar med de så kallade trottoarrånen där enskilda väktare rånas på en värdeväska ute på gatan. På det området har antalet faktiskt ökat i år, trots att sedlarna är skyddade med färgampuller. Men enligt polisen handlar det om en annan typ av rånare, och Stefan Wikman på Loomis menar att de rånen är svårare att skydda sig mot.

– I något läge i den här kedjan under transporten av pengar så måste vin ut i det fria och då är vi naturligtvis sårbara. Det är den största svagheten med det momentet, säger Stefan Wikman på värdeföretaget Loomis.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".