Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökning av mord bland unga oroar i USA

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 18.11

I USA har siffrorna över våldsbrott pekat nedåt under senare år, men bland unga svarta har de som begått mord ökat under 2000-talet. Orsaken till ökningen är enligt forskare färre poliser i vissa områden och nedskärningar i olika välfärdsprogram.

Det är i gruppen svarta killar mellan 14 och 17 år som antalet mord ökat under 2000 enligt en rapport som gjorts av två amerikanska kriminologer, och rapportens författare är bekymrade över utvecklingen.

Trots att det finns positiva trender inom brottsstatistiken generellt sett, så får vi inte ignorera det faktum att det här är väldigt dåliga nyheter för den här gruppen, sade professorn och kriminologen på North Eastern University i Boston James Alan Fox när han presenterade studien.

Studien visar att antalet mord bland vita ungdomar i åldersgruppen var ungefär desamma 2007 som 2000, medan antalet mord bland svarta ungdomar i den gruppen under samma tidsperiod hade ökat med 39 procent, från 851 år 2000 till 1 142 år 2007.

Statistiken visar också att antalet mördade ungdomar var betydligt högre bland svarta än bland vita ungdomar under den aktuella tidsperioden.

Man ska komma ihåg att mordtalen i USA i åldersgruppen, trots den nya, lite dystra rapporten, nu är betydligt lägre än de var i slutet av de mörka toppåren i slutet av 80-talet och i början av 90-talet.

Under 90-talet lyckades man dock få ner mordtalen rätt ordentligt, men säger författarna till den aktuella rapporten, i glädjen över det glömde de amerikanska myndigheterna sedan uppenbarligen bort att fortsätta arbetet med att hålla ner den här typen av brottslighet.

Om man slutar att arbeta med det här, så återkommer problemen, säger James Alan Fox, till nyhetsbyrån AP.

Som orsaker till de ökade mordtalen bland unga svarta nämns färre poliser, mindre pengar till samhälleliga åtgärder som riktar sig till de här grupperna och ökad gängkriminalitet i många amerikanska städer.

De försämrade ekonomiska förhållandena i USA lyfts också fram som en viktig orsak.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".