Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Odell kan inte lova något om krispaket

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 11.58

Oppositionen kräver att regeringen avsätter ytterligare tio miljarder kronor i ett extra stöd till kommuner och landsting för att förhindra neddragningar och försämrad service i spåren av den ekonomiska krisen. De rödgröna menar att det nu är hög tid för kommunerna att få ett krispaket.

– Lägger man 28 miljarder i ett paket för fordonsindustrin så är tio miljarder för offentlig sektor inte särskilt stort, säger vänsterpartiledaren Lars Ohly.

Partiledarna för vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna kräver på tisdagen, i ett gemensamt utspel på Dagens Nyheters debattsida, att regeringen ska skjuta till tio miljarder kronor under två år för att rädda ekonomin för kommuner och landsting.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, krävde redan i oktober åtta miljarder i högre anslag för de kommande två åren och har sedan dess skrivit ner sin prognos över skatteintäkterna ytterligare.

Garantierna till banksektorn och bilpaketet på 28 miljarder samt krispaket på 8,3 miljarder som regeringen la i början av december, där rot-bidraget ingår, räcker inte.

Välfärdssektorn måste säkras säger språkröret Maria Wetterstrand, som menar att regeringen bör utnyttja den så kallade budgeteringsmarginalen i budgeten.

– Det finns en marginal i statens budget som man kan ta av. I det här läget så vore det bra att göra det.

Kommunminister Mats Odell kan i dag inte lova något. Han hävdar dock att regeringen följer utvecklingen och har beredskap.

– Vi har lagt ett budgetalternativ som börjar gälla i övermorgon, och det är 34 miljarder i ökade resurser för kommunsektorn de kommande tre åren. Där har socialdemokraterna och deras stödpartier sagt nej till ett antal förslag. Nu är de i stort sett ifatt oss i de satsningar som vi gör.

– Nu måste vi följa utvecklingen väldigt noga, och se hur den här globala finanskrisen också påverkar kommunsektorn. Självklart måste vi ha en beredskap för att komma tillbaka med nya resurser om det skulle behövas.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".