Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krisen stärker Sveriges konkurrenskraft

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 12.20

Den finansiella krisen bidrar till att Sveriges konkurrenskraft har ökat mot omvärlden. Räknat på Riksbankens TCW-index, som är ett mått på Sveriges utrikeshandel, har kostnadsläget förbättrats med 12 procent under 2008.

Ett måhända litet men ändå ett ljus i det kompakta konjunkturmörket är alltså att kronan försvagats, och att det på ett klassiskt vis kan bidra till att öka de svenska exportinkomsterna för svenska företag räknat i kronor.

Allt sedan kronan fick en flytande växelkurs 1992 under den förra stora krisen påverkas konkurrenskraften till det bättre eller sämre i takt med att kronan blir svagare eller starkare.

I Riksbankens TCW-index mäts och vägs kronans växelkurs mot Sveriges export och import mot de drygt 20 viktigaste länderna. Och rent tekniskt visar det att konkurrenskraften under 2008 ökat med ungefär 12 procent.

Det hindrar inte att den pågående finanskrisen och den usla konjunkturen påverkar både exporten och importen negativt. Men om kronan fortsätter att vara svag kan man säga att Sveriges export kan få en bra start när krisen klingar av och bättre tider är på väg.

På samma sätt som när Sverige gradvis kom ur krisen på 1990-talet och många svenska exportföretag redovisade den ena rekordvinsten efter den andra. Men då liksom nu handlar det inte bara om en valutaeffekt utan också om effektivare produktion och om löneökningar som inte driver upp inflationen.

En sammantagen effekt av av dessa faktorer är att den svenska konkurrenskraften de senaste åren fram till 2007 klättrat uppåt i en internationella jämförelse med länder som t ex USA, Japan, Tyskland och Schweiz . Och att årets utveckling av TCW-indexet kan ge en fingervisning om att den utvecklingen kanske kan fortsätta

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".