Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fel på styrstavar ger begränsad drift

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 13.50
Oskarshamns kärnkraftverk.

De kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn och Forsmark som haft problem med sprickor i styrstavarna kan startas igen. Detta efter ett beslut av Strålsäkerhetsmyndigheten. Tillståndet gäller bara en begränsad period eftersom grundorsaken till skadorna inte har åtgärdats.

Sprickorna upptäcktes i oktober. Styrstavarna är viktiga för säkerheten och har en livslängd på mellan fem och tio år.

De skadade styrstavarna har ersatts dels med nytillverkade stavar och dels med sådana som funnits på lager.

– Myndigheten har nu konstaterat efter den omfattande granskning som har gjorts att man har klalagt vad som har orsakat skadorna, man har klarlagt hur många styrstavar som är skadade, och de håller nu på att bytas ut så att anläggningarna kan tas i drift med helt skadefria styrstavar, säger Lars Skånberg Strålsäkerhetsmyndigheten.

Styrstavarna är viktiga för säkerheten. Deras uppgift i kärnreaktorn är att reglera effekten. När de förs ner eller upp mellan de radioaktiva bränslestavarna i reaktorn, bromsas respektive ökas effekten.

I oktober, i samband med att bränslestavarna skulle bytas, upptäcktes att styrstavar i kärnreaktorn Oskarshamn 3 hade sprickor. En närmare kontroll visade att fler stavar var skadade, och eftersom Forsmark 3-reaktorn har samma konstruktion, så kontrollerades även den, och man fann sammam fel där.

Nu har de spruckna stavarna bytts ut, men reaktorerna får bara drivas tills ägarna kan visa att de långsiktigt har löst orsakerna till att de sprack. Både Forsmark 3 och Oskarshamn 3 är konstruerade så att styrstavarna utsätts för stora temperaturspänningar, som frestar på dem:

– Långsiktigt måste man bygga om de här systemen. Det som har orsakat skadorna är att man har fått så kallat termisk utmattning. Detta måste åtgärdas och det tar tid för anläggningarna att ta fram en konstruktionslösningm som eliminerar problemen och inte skapar nya problem.

Har Forsmark och Oskarshamn visat att de har tillräcklig kontroll för att köra med tillfälliga lösningar?

– De utredningar som har gjorts och de provanalyser som har redovisats visar att man nu har kontroll över orsaken till problemen och de temporära lösningarna är tillräckligt säkra för en begränsad tidsdrift.

För reaktorn O3 i Oskarshamn gäller tillståndet fram till den planerade revisionsavställningen i mars nästa år och för Forsmark 3 gäller tillståndet till den 31 juli.

Vad kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att göra när den tillfälliga perioden är över?

– Då får vi ta ställning till de åtgärder som de vid den tidpunkten föreslår för fortsatt drift. Det är för tidigt att spekulera kring det för vi vet inte vilka åtgärder de tänker vidta, säger Lars Skånberg på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".