Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hösten när krisen drabbade Sverige

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 17.00
Irma Rosenberg

Under det skakiga 2008 gick världens marknader in i en sorts istid. Nyheten om konkursen för investmentbanken Lehman Brothers chockade en hel finansvärld. Ekonomiekot analyserar året tillsammans med Riksbankens Irma Rosenberg.

Sommaren slutade med kraftiga börsras och kriser. I USA förstatligades bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Men det som verkligen förändrade kartan var beskedet, måndag den 15 september, om att investmentbanken Lehman Brothers gick mot konkurs.

– När vi först fick veta att Lehman hade ansökt om konkursskydd, så insåg vi inte omedelbart vilka konsekvenser det skulle få. Det tror jag inte heller att myndigheterna i USA hade gjort, för att då är det möjligt att de inte hade släppt banken.

– Det visade sig ganska snart att det här gav förtroendet på de finansiella marknaderna en rejäl knäck. Då såg vi också väldigt plötsliga finansiella effekter i Sverige. Det blev svårt även för svenska banker att låna, det var mer eller mindre tvärstopp i kreditutgivningen på de finansiella marknaderna, säger Irma Rosenberg

Bara några dagar senare räddas försäkringsjätten AIG på randen till konkurs. Till slut klubbas ett gigantiskt amerikanskt räddningspaket värt 700 miljarder dollar.

Nu var krisen ett faktum också i Sverige. Räntorna steg och Volvo Personvagnar varslade tusentals anställda.

Riksbanken vände nu helt på klacken och senare samma dag som Volvovarslet så sänks räntan med en halv procentenhet, detta i en gemensam aktion med de europeiska, amerikanska och brittiska centralbankerna.

– Vi började se väldigt tydliga konsekvenser på finansiering. Om inte företag kan finansiera sig så kan det bli väldigt svåra konsekvenser för den reala ekonomin, säger Irma Rosenberg.

Vem tog initiativet till den?

– Sanning att säga så vet inte jag vem som tog det initiativet. Men vi var med.

Men någon av de andra centralbankerna måste ha kontaktat er på något sätt?

– Vi blev naturligtvis kontaktade eftersom vi var med.

Av vem?

– Det är en sak som vi nog inte har pratat om.

Och inte vill prata om heller?

– Nej.

Nu faller banker en efter en i Europa. Alla isländska banker förstatligas. När det blir dags för kvartalsrapporter är det uppenbart skakade chefer som möter pressen.

– Det har varit ett väldigt smärtsamt kvartal att genomföra, för både individer och företag, sa Volvo Lastvagnars Leif Johansson.

– Världsekonomin växer knappt alls, sa SEB:s Annika Falkengren.

Riksbanken fortsätter nu att sänka räntan och göra olika räddningsaktioner, också Riksgälden agerar. För nu är det svettigt också för de svenska bankerna. Swedbanks styrelse föreslår till slut en nyemission. Ännu svettigare blir det för Carnegie.

Den 10 november drar Finansinspektionen ledd av Eric Saers, Carnegies tillstånd att bedriva bank. Riksgälden tar över verksamheten.

När höst övergår till vinter blir krisen för de amerikanska biljättarna Ford, Chrysler och GM allt mer akut. Diskussionerna om en försäljning av Volvo Personvagnar och Saab startar. Samtidigt fortsätter varslen att regna ner.

Den 4 december kommer Riksbanken med en räntechock. Reporäntan sänks med 2 procent.

Men hur har hela finanskrisen kunnat hända? Varför insåg ingen vart det barkade? Varför är så många så förvånade?

– Hade det varit lätt att förutse så hade det inte hänt. Då hade man inte placerat så mycket, då hade inte de här instrumenten kunnat spridas så mycket på de finansiella marknaderna och då hade inte konsekvenserna blivit så omfattande. Det ligger i sakens natur. De kriser som är möjliga att förutse, inträffar inte.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".