Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Palestinsk pojke avvisas trots vårdbehov

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 21.49

En 10-årig palestinsk pojke ska avvisas från Sverige tillsammans med sina föräldrar. Trots att han är omhändertagen och föräldrarna anses olämpliga att ta hand om honom.

Bo Hjort är juridisk expert och är med och driver fallet med den 10-åriga pojken. Han är upprörd över hur Migrationsverket hanterat ärendet.

– Tittar man på den juridiska konstruktionen så är det formellt så att utlänningslagen tillämpas trots att vård enligt lagen om vård av unga, LVU, pågår, men man har infört en regel som innebär att Migrationsverket kan fatta beslut om tidsbegränsat uppehållstillstånd och Migrationsverket borde beakta de skyddsskäl som legat till grund för LVU, säger Bo Hjort.

Den 10-åriga pojken har varit placerad på barnhem i 14 månader. En utredning visade att pojkens skyddsbehov gentemot sina föräldrar var så stort att han omhändertogs enligt Lagen om vård av unga, LVU. Han hade utsatts för både misshandel och kränkningar. Trots detta avvisar Migrationsverket den 10-åriga pojken tillsammans med föräldrarna till Palestina.

Det är inte första gången som ett misshandlat barn avvisats tillsammans med sina föräldrar. Ekot har tidigare berättat om en 16-årig romsk flicka i Karlshamn som omhändertagits efter att ha blivit misshandlad av sin pappa, men ändå avvisats till Kroatien tillsammans med pappan. Fallet gick inte att överklaga. Men flickan befinner sig fortfarande i landet i väntan på att polisen utreder hur avvisningen ska ske.

Beslutet om den 10-årige pojken från Palestina kan inte heller överklagas, och ledningen på barnhemmet där pojken är placerad är upprörda över Migrationsverkets sätt att hantera ärendet. De anser att det finns brister i handläggningen och har därför gjort en JO-anmälan.

Annette Bäcklund är verksamhetschef på Migrationsverket och säger att de kommer försäkra sig om att pojken får ett bra mottagande i Palestina.

– Polisen kommer att genom kontakter med socialtjänsten förhoppningsvis, och även med Migrationsverket, undersöka möjligheterna för att den här pojken ska kunna tas emot av en anhörig eller av en myndighet. Förutsättningarna för hemresan är att det ska finnas ett ordnat mottagande, säger Annette Bäcklund.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".