Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Resistenta bakterier kan hejdas

Publicerat onsdag 31 december 2008 kl 11.00

Screening för att upptäcka multiresistenta bakterier hindrar spridning och sparar miljoner för sjukvården. Det visar en studie gjord i Uppsala.

– Under den treårsperiod som screeningprogrammet genomfördes så hade vi i Uppsala ingen spridning alls av MRSA inom den slutna vården, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala län.

Den multiresistenta bakterien, MRSA, är vanligare utomlands än i Sverige och under tre års tid togs prover från samtliga personer som vårdats utomlands och som sökte vård i Uppsala län.

Det togs också prover på patienter som vårdats i Stockholms län där man hade ett utbrott av MRSA. Över 17 000 personer fick lämna näs- och svalgprover.

– Framför allt var det för att försöka skydda våra patienter från att infekteras med den här speciella bakterien som har nedsatt känslighet för vissa penicilliner.

I Uppsala läns landsting menar man nu att screeningprogrammet tillsamman med bättre hygienrutiner i vården hindrat smittspridning av MRSA, men det är dyrt att genomföra stora screeningprogram.

– Ja, det blir en ganska stor kostnad. Men tittar man på den kostnad som screeningprogrammet resulterar in enbart för provtagningen och jämför med de ställen där man haft utbrott av MRSA inom den slutna vården kan man se att det är kostnadseffektivt. Kan vi hålla utbrotten borta är det en god affär att screena.

Screeningprogrammet i Uppsala län kostade 2,2 miljoner kronor. För tre år sedan drabbades Östergötland under tio månader av ett utbrott av den multiresistenta bakterien. Det kostade vården 3,5 miljoner kronor.

– Det blir dyrare behandlingskostnader för de patienter som infekteras. Det blir längre vårdtider och det ökar naturligtvis kostnaderna.

Enligt smittskyddsläkare Staffan Sylvan skulle sjukvården i landet spara många miljoner på att införa screeningprogram för att upptäcka MRSA.

– Sannolikt skulle vi göra det. Enbart ett utbrott kan kosta mellan tre och fem miljoner beroende på hur omfattande det är, och screeningsprogram kostar ungefär två miljoner per år inom vårt landsting. Så vi tjänar miljoner enbart i vårt lilla landsting, säger Staffan Sylvan.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".